Jazzistički portreti slavnih glumica

Koncertom Vienna Art Orchestra započeo Jazz ciklus

Datum objave:
10.11.2007.
Autor:
Davor Hrvoj

Jedan od najznačajnijih europskih big bandova, Vienna Art Orchestra je u subotu nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Predstavljajući ovaj, prvi koncert ovosezonskog Jazz ciklusa Koncertne dvorane Lisinski i Jazz kluba Zagreb HDS-a, umjetnički ravnatelj Ciklusa Antun Tomislav Šaban najavio je sljedeći koncert koji će 19. siječnja 2008. održati talijanski klavirist Stefano Bollani, ovogodišnji dobitnik prestižne European Jazz Prize.
Vienna Art Orchestra je u Zagrebu nastupio u sklopu višemjesečne promotivne turneje svojeg novog, trostrukog albuma “3” kojim je obilježio tridesetu godišnjicu djelovanja. Utemeljitelj orkestra, skladatelj i aranžer mathias rüegg je za taj CD i turneju priredio tri nova koncertna programa: portrete trinaest američkih glumica, portrete trinaest europskih mislioca, te portrete trinaest parova. Uz više energije i žustrine nego na ploči, u Zagrebu su predstavili prvi dio trilogije, nadahnut životom i umjetnošću glumica Jean Harlow, Rite Hayworth, Louise Brooks, Katharine Hepburn, Grace Kelly, Judy Garland, Josephine Baker, Lauren Bacall, Mae West, Bette Davis, Ave Gardner, Marilyn Monroe i Jayne Mansfield, projicirajući slike umjetnica s podacima o njihovim karijerama i skladbama.
Pod rüeggovim vodstvom predstavili su se u ne tako ekstravagantnom i atraktivnom nastupu na kakve su nas navikli. Naime, za razliku od većine prijašnjih programa zasnovanih na suvremenom jazz izrazu nadahnutom europskom klasičnom glazbenom tradicijom, ali i free jazzom, u ovoj su prigodi svirali umjerenije i mekše, pokazavši da su upoznati i s tradicijom big band glazbe, swingom i bluesom. Iako pojedine skladbe neodoljivo podsjećaju na neke poznate jazz standarde, na što upućuju i naslovi kao parafraze, primjerice “Grace Kelly: One Day My Prince Did Come”, i u tom kontekstu, zahvaljujući iznijansiranim rüeggovim aranžmanima, orkestar je djelovao uigrano, svježe i dinamično, te uvjerljivo u svim tempima. Posebice su dojmljive bile interakcije pojedinih sekcija, a zanimljiva je zamisao da pjevačica Anna Lauvergnac pjevajući vokalize u većini izvedbi sudjeluje kao članica saksofonske sekcije.
Sjanim solima oduševili su brojni glazbenici među kojima i neki koji u orkestru djeluju od njegova osnutka, koji s njim otmjeno stare prolazeći kroz sva njegova dostignuća. S obzirom na još jednom dokazani rüeggov kreativni potencijal i vrhunske glazbenike, jer svirati u VAO stvar je prestiža, ubrzo nakon ove turneje, na kojoj će održati čak sedamdeset koncerata, od ovog orkestra možemo očekivati nova glazbena uzbuđenja. Nagovijestili su to i u dugotrajnim pljeskom izazvanom dodatku, posve drukčijom izvedbom skladbe “Isaac Newton: Broken Colours” iz drugog dijela trilogije.

(Preuzeto iz Novog lista od 13. studenog 2007.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja