Virtuozne i duhovite improvizacije

Dobitnik European Jazz Prizea Stefano Bollani nastupio u Zagrebu

Datum objave:
19.01.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

Zahvaljujući promotoru Antunu Tomislavu Šabanu, umjetničkom voditelju Jazz kluba Zagreb HDS-a i tajniku Hrvatskog društva skladatelja, u Zagrebu je do sada nastupilo svih šest dobitnika prestižne, 2002. godine utemeljene Europske jazz nagrade, svaki u vrlo kratkom vremenu nakon svečane dodjele u Beču. Tako je i aktualni dobitnik Nagrade, talijanski klavirist i skladatelj Stefano Bollani, mjesec dana nakon što je proglašen najboljim europskim jazzistom, nastupio u Jazz cilkusu što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski.
Pred publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog svirao je sa svojom skupinom I Visionari. U ne tako čestoj kombinaciji s klarinetom i saksofonom uz Bollanija su u tom kvintetu svirali njegovi dugogodišnji suradnici, klasično školovani glazbenici bogata iskustva koji dolaze iz različitih miljea: jazza, popa, funka, slobodnih improvizacija, od reda sjajni improvizatori: klarinetist Nico Gori, tenor saksofonist Mirko Guerrini, kontrabasist Ferrucio Spinetti i bubnjar Fabio Accardi.
Izvodili su uglavnom Bollanijeve skladbe zasnovane na spoju jazza, djelomično vezanog uz neke zamisli slavnog Charlesa Mingusa, te europske glazbene tradicije, nadahnute glazbom brazilskih autora, ali i igranim filmovima. To je suvremena glazba koju i sami izvođači izbjegavaju nazivati jazzom, iako je djelomično snažno ukorijenjena u njegovoj tradiciji i često je podložna citatima skladbi iz tog žanra.
Publiku su oduševili uigranošću, komunikacijom i sjajnim sviračkim umijećem, ali i nekonvencionalnim pristupom. I Visionari ispred zamisli o savršenstvu postavljaju kreiranju glazbe koja će, osim virtuoznošću izvedbi, osvajati vedrinom i pozitivnim vibracijama, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, koja će izmamiti osmijeh na lice svakoga u publici. Za razliku od glazbe što ju Bollani snima za ploče, ona na koncertima je uvijek ispunjena humorom. No, osokoljeni reakcijama publike koja ih je u tome u potpunosti podržavala, I Visionari su na trenutke i pretjerali.
U duhovitim je, glazbenim i verbalnim, dosjetkama prednjačio Bollani čiji osebujan pristup odražava nemiran duh, sklonost nestašlucima i potrebu za uživanjem u komuni(kaciji) s glazbenicima i publikom. Briljantne je improvizacije nadopunjavao istraživanjem zvukovnih mogućnosti klavira. Svirao je preperirani klavir koristeći papire, ručnike i dijelove saksofona, kombinirajući s pleskanjem i trljanjem dlanova ili lupkanjem nogama. Klavir je koristio i kao udaraljkaško glazbalo iskazavši sjajan smisao za ritam, na trenutke podsječajući na glazbu STOMP-ovaca.
Burnim ovacijama tijekom cijeloga koncerta, te pozivom na dodatak, publika je pokazala što misli o glazbi umjetnika čije su kvalitete prepoznali članovi međunarodnog žirija koji su ga proglasili najboljim europskim jazz glazbenikom 2007.

(Preuzeto iz Novog lista od 21. siječnja 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja