Dojmljive posvete Joni Mitchell i Ornetteu Coilemanu

Chris Potter's Underground nastupio u Jazz ciklusu

Datum objave:
19.02.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

U koncertu Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski, 18. je veljače u prepunoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupila skupina Underground američkog multiinstrumentalista Chrisa Pottera. Poznat kao suradnik slavnih jazzista poput Reda Rodneya ili Davea Hollanda, Potter vodi i vlastite skupine s kojima objavljuje samostalne albume za tvrtku Concord (Aquarius Records). Na zagrebačkom je koncertu promovirao novi, “Follow The Red Line/Underground, Live At The Village Vanguard”, ali je izvodio i skladbe s prethodnog, studijskog, “Underground”.
Poput Pottera koji je svirao tenor saksofon i bas klarinet, i ostali članovi skupine su eklektični glazbenici bogata iskustva koji su svirali u raznim žanrovima: gitarist Adam Rogers, kontrabasist Scott Colley i bubnjar Nate Smith. Svirali su pristupom suvremenog jazza, bez swinganja, ali ostvarujući čvrstu ritmičku osnovu, uz dinamiku, intenzitet i nadahnute improvizacije. Ulaskom Colleya u skupinu koja inače nema basista nego fender rhodes klavijaturista, i zvuk se promijenio, a značajniju ulogu odigrao je Rogers koji donosi posebne boje svirajući rockersku gitaru s pedalama, povremeno i rockerskim pristupom. Uz Pottera on je bio i najistaknutiji solist.
Osim kao sjajan improvizator Potter se predstavio i kao skladatelj. Zapažena je bila izvedba njegove skladbe “Trane” koja nedvosmisleno upućuje na jedan od najsnažnijih utjecaja, glazbu Johna Coltranea. Uz njegove svirali su skladbe troje glazbenika raznih miljea: Billyja Strayhorna i Joni Mitchell, te u dodatku najdojmljiviju izvedbu rijetko izvođene skladbe “Togo” bubnjara Eda Blackwella. Sam autor dokumentirao ju je tek na jednom albumu skupine Old And New Dreams u kojoj je svirao s nekadašnjim suradnicima Ornettea Colemana kome Potter na ovaj način također iskazuje poštovanje.

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 20. veljače 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja