Matija Dedić nastupio u prvom koncertu Jazz ciklusa HDS-a i KD Lisinski

Klavirističko umijeće i skladateljski potencijal Matije Dedića

Datum objave:
26.09.2006.
Autor:
Davor Hrvoj

Svestrani klavirist i skladatelj Matija Dedić je u ponedjeljak 25. rujna održao prvi ovosezonski koncert tradicionalnog Jazz ciklusa u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Koncert je održan u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski kao što će biti i ostali najavljeni koncerti Ciklusa: Bobo Stenson (3. 12. 2006.), McCoy Tyner (28. 2. 2007.), Dafnis Prieto (20. 3. 2007.) i Erik Truffaz (21. 4. 2007.).
Dedić je nastupio s međunarodnim trijom u kojem sviraju belgijski kontranbasist Jean-Louis Rassinfosse, suradnik slavnih jazzista poput Cheta Bakera, Claudia Roditija, Joea Hendersona, Tootsa Thielemansa i drugih, u čijem je međunarodnom sastavu Dedić početkom godine nastupio u Bruxellesu, te češki bubnjar Marek Paterman, stalni član Rassinfossova sastava i Dedićev suradnik na istim koncertima. Koncert su započeli izvedbama standarada “Solar” i “ On Green Dolphin Street”, omiljenih među glazbenicima suvremena jazza, u Dedićevim aranžmanima, a nastavili skladbom “Razgovor s konobarom” Arsena Dedića koju često izvodi, posebise s Massimom. Veći dio koncerta izvodili su skladbe Matije Dedića, s njegovih albuma poznate: “December”, “Family”, “Etnaey” i “Picrure's”, ali i posve nove: “San Matina” i “Cheekee Chicks”. Iako su održali tek dvije probe djelovali su uigrano i kompatibilno upuštajući se u kolektivne improvizacije i spontanu komunikaciju. Dedić je pokazao zavidno klavirističko umijeće, ali i skladateljski potencijal, a Rassinfosse, kontrabasist močna tona, melodičnost i profinjenost, dok je Paterman s razumijevanjem interpretirao Dedićeve zamisli iako je u nekim dijelovima bio pre agresivan gušeći suptilnost izvedbi. Naime, najdojmljivije su bile suptilne izvedbe balada koje traže decentno sviranje bubnjeva. Koncert su zaključili uvjerljivom izvedbom atraktivne Dedićeve skladbe “Last Exit”, najdojmljivijom na nastupu. Dedić je upornu publiku koja je pozivala na dodatak nagradio solo izvedbom vlastite skladbe “Za Doru” posvećene Dori Pejačević čija će djela biti sadržajem jednog od njegovih albuma koji su u pripremi. Na prvi od njih, koji će Dallas Records objaviti do kraja godine, bit će uvrštene izvedbe što ih je Matija Dedić s ovim trijom snimio u nedjelju, te u ponedjeljak na koncertu u Lisinskom.
Na preporuku Ministarstva kulture Dedić će 30. rujna održati solistički recital u grčkom gradu Patrasu, ovogodišnjem Europskom gradu kulture. Tom prigodom izvodit će vlastite skladbe, djela Dore Pejačević s njezinog albuma “Život cvijeća”, te skladbe Arsena Dedića i Gibonnija.

(Preuzeto iz Novog lista od 27. rujna 2006.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja