Bobo Stenson nastupio u Lisinskom

Datum objave:
04.12.2006.
Autor:
Davor Hrvoj

U nastavku Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i Koncertna dvorana Lisinski, 3. je prosinca u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio trio poznatog švedskog klavirista Boba Stensona. Stenson se zagrebačkoj publici predstavio dan nakon koncerta u Beču na kojem mu je dodijeljena ovogodišnja prestižna nagrada za najboljeg europskog jazz glazbenika godine.
Nakon što su ga, kao jednoga od svojih najznačajnijih glazbenika, Šveđani proglasili nacionalnim bogatstvom, klavirist Bobo Stenson je dobio priznanje i od europske jazz struke - uglednu nagradu Hans Koller tešku 14.500 eura. Kao i svi dosadašnji dobitnici nagrade, zahvaljujući umješnosti organizatora, svoj prvi koncert nakon dodjele održao je upravo u Zagrebu,
Nakon suradnje s brojnim zvijezdama poput Jana Garbareka, Charlesa Lloyda, Sonnyja Rollinsa, Stana Getza i drugih, Stenson je odlučio svoju glazbu razvijati s vlastitim trijom s kojim je snimio nekoliko uspješnih kompakt diskova za tvrtku ECM. Uz njega u triju je nastupio njegov dugogodišnji suradnik, kontrabasist Anders Jormin, te novi član, mladi bubnjar Jan Falt. Publiku u rasprodanoj dvorani oduševili su originalnim izvedbama suvremena jazza nadahnutim skladbama autora europske klasične i latinoameričke glazbe, ali i vlastitim skladbama s elementima švedske tradicijske glazbe. Svirali su dinamično izmjenjujući meditativan ugođaj s izljevima energije, uz puno spontanosti, interakcija, i humora, u duhu novih kretanja na suvremenoj svjetskoj jazz sceni.
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja