Održana 18. Proljetna revija jazza

Jedinstvene improvizacije Marie Joao

Datum objave:
26.04.2008.
Autor:
Davor Hrvoj

U organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski od 22. do 25. travnja u Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog održana 11. Proljetna revija jazza. I ove godine program je bio sastavljen u skladu s dugogodišnjom ulogom Revije, promoviranjem europske i hrvatske jazz scene.
Nakon skromnijeg uvodnog nastupa švicarskog saksofonista Christiana Munchingera, u mainstream izvedbama skladbi vođe kvarteta, predstavile su se sjajne skupine suvremenijeg jazz izričaja. Neuobičajeni trio turske klaviristice Ayse Tutuncu, s klarinetostom Oguzom Buyukberberom i saksofonistom Yahyaom Daiem, uvjerljivo je spajao suvremeni jazz, suvremenu ozbiljnu, pa i ranu glazbu, s turskom tradicijskom glazbom. Trio litvanskog klavirista Vjačeslava Ganelina, s litvanskim saksofonistom Petrasom Vysniauskasom i njemačkim bubnarom Klausom Kugelom od prvog se trenutka upustio u slobodnu improvizaciju kreiravši potpuno novo i neponovljivo glazbeno djelo. U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Kluba studenata muzikologije fusNota Ganelin je sa studentima Muzičke akademije održao glazbenu radionicu na kojoj su uz razgovor o glazbi i zajedno zasvirali.
Posebno mjesto u programu zauzeli su nastupi hrvatskih jazz glazbenika. Osim tradicionalnih Novih nada jazza ”Marjan Marjanović”, na na kojoj su se predstavli neafirmirani solisti i skupine, održana su i dva tematska programa. U koncertu “Tribute to Damir Dičić” skladbe ovog, najznačajnijeg gitarista hrvatskog jazza, izvodili su neki od gitarista koji snimaju album posvećen Dičiću. U programu “Međujazzje” vibrafonist i skladatelj Igor Savin je, u raznim formacijama, od dua do noneta, izvodio međimurske pučke popevke što ih je obradio i harmonizirao glazbenim jezikom jazza.
Reviju su najuzbudljivijim koncertom zaključili portugalska pjevačica Maria Joao i norveški klavirist Jan Gunnar Hof. Publiku u prepunoj dvorani oduševili su izvedbama vlastitih skladbi, ali i standarda raznih žanrova, od brazillske do pop glazbe. U pratnji kompetentnog klavirista suvremena pristupa Maria Joao se predstavila pjevačicom jedinstvenog stila koja svoje izvedbe zasniva na improvizacijama. Zahvaljujući velikoj transformaciji glasa, strastvenom pristupu, spontanim komunikacijama s Gunnarom Hofom, vedrim duhom i humorom, te nekonvencionalnim i dinamičnim izvedbama, uvukla se publici pod kožu. Nakon dva dodatka ovacije se nisu stišavale, te su izveli blues improvizaciju s duhovitim citatima (asocijacijama) skladbi “They Can't Take That Away From Me” i “Summertime”, ponudivši publici ulogu pratećih vokalista. Bio je to sjajan svršetak još jedne besprijekorno organizirane Proljetne revije jazza.

(Preuzeto iz Novog lista od 27. travnja 2008.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja