Uvjerljive izvedbe standarda i Petrovićevih skladbi

Nastup Big Banda RTV Slovenija i Boška Petrovića u Lisinskom

Datum objave:
20.11.2002.
Autor:
Davor Hrvoj

U ponedjeljak, 21. listopada u Maloj dvorani Lisinski održan je drugi koncert Jazz ciklusa Dvorane Lisinski i Jazz kluba Hrvatskog društva skladatelja. Nastupio je Big Band RTV Slovenija s gostom Boškom Petrovićem koji se odlično stopio s ovim orkestrom međunarodnog ugleda. Prije desetak godina, od dirigenta, skladatelja i aranžera Jože Privšeka koji ga je profilirao i izbacio na međunarodnu scenu, preuzeo ga je trombonist Lojze Krajnčan, školovan u Ljubljani, Grazu i na uglednom američkom Berklee College of Music. I postava je pomlađena, a uz njih redovito nastupaju glazbenici svjetskoga glasa poput dirigenata Marije Schneider, Carle Bley ili Herba Pomeroya, ali i solisti, primjerice Clark Terry, Diane Schuur, Johnny Griffin i drugi.
Iako svojom kvalitetom i značajem ovaj nastup zaslužuje Veliku, nije napunio niti Malu dvoranu Lisinski. Na programu su bile skladbe koje su ovog proljeća izveli na zajedničkom koncertu u Ljubljani i snimili na CD-u. Koncert je otvorio Big Band RTV Slovenije izvedbom Herbolzheimerove skladbe ”Foot”, u nastavku im se pridružio Petrović u izvedbama evergreena i jazz standarda: ”Bluesette”, ”Li'l' Darlin'”, ”A Foggy Day”, ”Early Autumn”, ”I Remember Clifford, ”'Round Midnight” i ”Misty”, te njegovih skladbi ”I Love You Z.J.Q.” i ”Zagreb By Night” u kojima je uz autora dojmljivo solirao Primož Grašič koji već godinama surađuje s njim i izvrsno ih poznaje. Odlične aranžamne Jože Privšeka, Petera Herbolzheimera i Lojze Krajnčana, od samog su početka svirali sigurno, uigrano i dinamično, uglavnom u sporijem i srednjem tempu. Lijepim improvizacijama isticali su se gitarist Primož Grašić, klavirist Blaž Jurjevčić, trubač Dominik Krajnčan i tenor saksofonist Tadej Tomšić, te Petrović koji je bio najeksponiraniji solist. Nastupajući ispred nadahnjujućeg orkestra, svirao je uvjerljivo i duhovito. Bio je dojmljiv u osjećajnoj, sjetnoj i zavodljivoj izvedbi balade ”Misty”. Nastup su zaključili izvedbom Privšekove skladbe ”That's for Ending”, koju je autor namijenio uprav za kraj svojih koncerata, življe i u bržem tempu uz brojne soliste. Nadahnut odličnim orkestrom u solu je briljirao Petrović. Za burnim pljeskom izmamljen dodatak Petrović je, još jednom ispoljivši snalažljivost i organizatorske sposobnosti, brzo organizirao ad hoc jam session pozvavši nekoliko solista koji su uz ritam sekciju odsvirali Parkerov ”Now's The Time”. Izazvani uzbudljivom svirkom, u solažama su im se pridružili i drugi ćlanovi. Bio je to primjeren svršetak ugodnog druženje sa slovenskim jazzistima i Boškom Petrovićem i primjerena prezentacija novog CD-a, što je publika pozdravila burnim pljeskom.
Petrović je s ovim Big Bandom dan poslije nastupio u Ljubljani, a sljedećeg dana sa svojim trijom u B.P. Clubu, neposredno prije odlaska u Cork u Irskoj gdje je nastupio na poznatom međunarodnom jazz festivalu.


 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja