Program - Jazz ciklus «Lisinski» / HDS, V. Sezona 2004 / 2005

Datum objave:
08.11.2004.Koncertna dvorana «V. Lisinskog», mala dvorana. Početak u 20 sati.

9.11.2004., utorak
Roditi / Ignatzek / Rasinfosse Trio (BRA / D / B)
Claudio Roditi; truba, krilnica
Klaus Ignatzek; klavir
Jean-Louis Rasinfosse; kontrabas

Jedan od vodećih trubača svijeta, kojeg je otkrio i lansirao Dizzy Gillespie. Nastup u triju s dvojicom europskih velikana s kojima muzicira već 15 godina i s kojima je snimio 12 CDa.


22.2.2005., ponedjeljak
Richie Beirach; klavir (USA)
Matthias Pichler; kontrabas
Mario Gonzi; bubnjevi
Posebni gost: Gregor Hübner; violina

Pijanist koji je obilježio jazz klavir 70-ih i 80-ih godina. «Čovjek od povjerenja» velikana kao što su Freddie Hubbard, Stan Getz, John Scofield ili Dave Liebman. Beirach, on postiže najveću kreativnost upravo u triju (npr. 1979. uz Georga Mraza i Jacka DeJohnettea), kako ćemo ga i čuti, uz austrijske suradnike.


19.3.2005., subota
Brussels Jazz Orchestra (B)
Dirigent: Maria Schneider (USA)

Posebna nam je čast najaviti da je prošli mjesec Maria dobila svoj prvi "Grammy"! Njen CD "Concert in the Garden" proglašen je najboljim albumom velikog jazz ansambla.

Vodeća jazz skladateljica današnjice, učenica Boba Brookmeyera i asistentica Gila Evansa, dobitnica brojnih nagrada, prvi puta gostuje u Zagrebu. Predstavit će nam cjelovečernji program svojih djela dirigirajući jednim od ponajboljih europskih orkestara.


8.5.2005., nedjelja
Gonzalo Rubalcaba Cuban Quartet (CUB)
Luis Felipe Lamoglia; saksofon
Gonzalo Rubalcaba; klavir
Armando Gola; kontrabas
Ignacio Berroa; bubnjevi

Kad se još kao čudo od djeteta pojavio na svjetskoj sceni mnogi su sumnjali da će potrajati. Danas, dvadesetak godina poslije, Rubalcaba je i dalje jedinstvena pojava u glazbi, koji na samo sebi svojstven način kombinira jazz, kubansku školu i razne suvremene trendove u jedinstveni, krajnje virtuozni glazbeni izričaj. Uz dvojicu kubanskih suradnika mlade generacije, tu je i veteran karipske bubnjarske škole.


1.6.2005., četvrtak
Jason Moran and the Bandwagon (USA)
Jason Moran; klavir
Tarus Mateen; kontrabas
Nasheet Waits; bubnjevi

Svim onima koji smatraju da nakon Tatuma, Monka i Powella po pitanju jazz klavira ništa novo ne može biti prezentirano, preporučuje se ovaj koncert. Iz New Yorka stiže nam pijanist koji je s manje od 30 godina postigao što rijetko tko postigne. Između ostalog, tri albuma za Blue Note Records (od kojih je «Soundtrack to Human Motion» New York Times proglasio albumom godine), šesterodnevni angažman u kultnom klubu Village Vanguard, te nastupe po značajnim festivalima.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja