Uvjerljive izvedbe nabijene emocijama

Gonzalo Rubalcaba nastupio u Zagrebu

Gonzalo Rubalcaba nastupio u Zagrebu
Datum objave:
09.05.2005.
Autor:
Davor Hrvoj
Foto:
Davor Hrvoj

U sklopu Jazz ciklusa KD Lisinski i Jazz kluba Zagreb HDS-a u nedjelju, 8. svibnja u Maloj je dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio slavni kubanski klavirist i skladatelj Gonzalo Rubalcaba. Kao što i priliči nastupu jazzista svjetskoga ugleda karte su bile rasprodane nekoliko dana prije koncerta, a u publici su bili pristutni i brojni hrvatski jazz glazbenici, ne samo klaviristi.
Rubalcaba je u Zagrebu nastupio sa svojim New Cuban Quartetom što ga uz njega sačinjavaju kubanski glazbenici koji žive i djeluju u SAD-u: sopran, alt i tenor saksofonist Luis Felipe Lamoglia, bas gitarist Jose Armando Gola i bubnjar Ignacio Berroa. Zahvaljujući kontinuiranom djelovanju s istim sastavom s kojim je prije godinu dana snimio album ”Paseo”, što ga je objavila tvrtka Blue Note (Dallas Records), svirali su uigrano, uvjerljivo i nekonvencionalno. Izvodili su Rubalcabine skladbe, a osim ”El Cadete” što ju je snimio na albumu ”Supernova” (Blue Note/Dallas Records) iz 2001., sve su ostale bile s albuma ”Paseo”. Iako zahvaljujući reputaciji može odabrati suradnike najviše svjetske klase, Rubalcaba ustrajno razvija svoj glazbeni koncept s ovim sastavom u kojem je saksofonist Lamoglia, iako se može pohvaliti suradnjom s glasovitim jazistima poput Artura Sandovala, ispod razine ostale trojice.
Iako još uvijek vidno potresen zbog obiteljske tragedije, bratove smrti, Rubalcaba je svirao profesionalno, a njegov je nastup bio nabijen emocijama i obilježen izvedbama komornog karaktera visoke estetike. Briljirao je u solima koja su se odlikovala suvremenim pristupom, te liričnošću i meditativnošću. Ovim je nastupom pokazao da je, nakon brojnih samostalnih albuma i suradnja s najvećim zvijezdama jazza, primjerice Charliem Hadenom ili Jackom DeJohnetteom, ostvario je punu glazbenu zrelost. Iako je klavirski virtuoz nije se razmetao tehnikom već je pažnju posvećivao kolektivnim izvedbama, te osebujnom, suptilnom i introspektivnom pristupu kroz koji se poigrava jazzom, kubanskom glazbom i klasikom. Dojmljive je komunikacije ostvarivao s najiskusnijim članom kvarteta Berroom koji se može pohvaliti brojnim suradnjama sa slavnim jazzistima poput Dizzyja Gillespiea, McCoya Tynera, Paquita D'Rivere i drugih. Proslavljeni, ali uvijek nenametljiv i profinjen bubnjar, Berroa je fascinirao maštovitošću i inventivnim zamislima, u svakoj se izvedbi poigravajući drukčijim ritmičkim obrascima. No, njegov je doprinos sastavu višestruk, a jedna od važnijih značajki je što je u sastav unosio mirnoću i sigurnost.
Nakon ovog sjajnog koncerta, 1. će lipnja, u posljednjem koncetu Jazz ciklusa, sa svijim trijom nastupiti jedna od najvećih jazz zvijezda mlađeg naraštaja, američki klavirist Jason Moran. 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja