Modern Cool slavnog bubnjara

Peter Erskine Lounge Art Ensemble nastupio u Lisinskom

Datum objave:
28.02.2006.
Autor:
Davor Hrvoj

U nastavku Jazz ciklusa što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski 28. je veljače u Maloj dvoravi Vatroslav Lisinski nastupio američki Peter Erskine Lounge Art Ensemble. Ovaj je koncert održan zahvaljujući pomoći Američkog veleposlanstva u Zagrebu. Bio je to posljednji koncert turneje ovog trija što ga sačinjavaju bubnjar Peter Erskine, saksofonist Bob Sheppard i basist Dave Carpenter. Poneseni toplim prijemom publike i sajnim ugođajem u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani (karte su planule tjedan dana prije koncerta), glazbenici su održali koncert visoke estetske razine.
Opušteno su i uvjerljivo izvodili vlastite skladbe sa svojeg novog albuma ”Music for Moderns”, ali i standarde pristupom suvremenog cool jazza. To je do sada najsuptilnija glazbena koncepcija što ju je Erskine ostvario u svojoj bogatoj tridesttrogodišnjoj karijeri tijekom koje je svirao sa slavnim glazbenicima i sastavima raznih žanrova, od bigbendaškog swinga i mainstreama, preko fusiona, do avangardnog jazza; od Stana Kentona i Maynarda Fergusona, preko Weather Reporta, Steps Aheada i Joea Zawinula, do Garyja Burtona, Pata Methenyja i Jana Garbareka, te dugogodišnjem djelovanju kao vođe vlastitih sastava. Mirnoćom i staloženošći koje su sugestivno prenosili na publiku, kao da su željeli dokazati da profinjenost i nježnost u pristupu još uvijek mogu zauzimati značajno mjesto na današnjoj, ne samo glazbenoj sceni prepunoj agresivnosti i vulgarnosti. Erskin se sa svojom glazbom bori protiv takvog poretka, protiv iskrivljivanja vrijednosti, protiv nasrtljivosti i jeftinih, kratkoročnih, lažnih uspjeha. Iako bez harmonijskog glazbala, što iziskuje dodatni napor i pojačanu koncentraciju, ostvarili su nastup prepun dinamike i glazbene ljepote. Na osebujan su način, primjeren današjem trenutku na suvremenoj jazz sceni, preispitivali vrijednosti cool jazza, glazbenog pristupa lišenog ekstravagancije i grča, kreirajući novi glazbeni smjer koji bismo mogli nazvati svojevrsnim modern coolom. U taj se pristup odlično uklopio Sheppard sa svojiim svijetlim zvukom tenor saksofona - svirao je i sopran - , te Carpenter koji je poslije prve izvedbe s kontrabasa prešao na bas gitaru koja je zvukom više odgovala njihovom glazbenom konceptu. Ovim nastupom Erskine se predstavio iskusnim glazbenikom: bubnjarom, autorom i vođom sastava koji je dostigao umjetničku zrelost, a svoje iskustvo nesebično prenosi na svoje suradnike. Bez ispoljavanja ega, usredotočeni na samu glazbu, a ne na vlastito isticanje, predstavili su se i sjajnim improvizatorima iskazavši zavidnu vještinu sviranja svojih glazbala i solističko umijeće.
Dobro koncipirani program zaključili su nešto žešćim izvedbama u kojima su se i sola doimala atraktvinijima. Prepoznavši iskrenost i visoku umjetničku razini, oduševljena je publika od Erskinova Lounge Art Ensemblea izmamila dodatak, izvedbu standarda ”You and the Night and the Music” kojom su na najbolji način zaključili ovaj uspješan nastup.
Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja