Uvjerljive izvedbe eklektičnog glazbenika

Dobitnik European Jazz Prizea Bojan Z nastupio u Lisinskom

Datum objave:
27.05.2006.
Autor:
Davor Hrvoj

U subotu, 27. svibnja, u Maloj je dvorani Lisinski nastupio bosanskohercegovački klavirist i skladatelj Bojan Zulfikarpašić koji godinama živi i djeluje u Parizu. Bio je to sjajan završni koncert Jazz ciklusa, što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski, u kojem su tijekom ove sezone nastupili vrhunski glazbenici, ansambli o orkestri poput Viaenna Art Orchestra, Paquita D'Rivere, braće Assad, Peter Erskine, Cantus Ensemblea i Francka Amasllema.
”Bojan Z” je opravdao očekivanja zasnovana na brojnim priznanjima i nagradama - kao glazbeni pedagog dobitnik je Ordena viteza za umjetnost i književnost koji mu je uručio Jacques Chirac, nagrade Django Reinhardt za najboljeg jazz glazbenika u Francuskoj koju mu je dodijelila Francuska jazz akademija, te prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade European Jazz Prize, najvažnijeg priznanja za europske jaziste.
Nastupio je u triju s francuskim kontrabasistom Remiem Vignolom i američkim bubnjarom Arijem Hoenigom s kojim je snimio svoj novi album ”Xenophonia”. Nekonvenvcionalnim pristupom suvremenom jazzu izvodili su uglavnom Zulfikarpašićeve skladbe mahom s novog albuma, ali i druge koje su obilježile njegovu karijeru. ”Bojan Z” je svirao klavir i Fender Rhodes, ponekad istodobno, ostvarujući osebujan zvuk. U njegovom se sviranju osjeća klasična glazbena naobrazba, jazzističko iskustvo, rockerski duh, ali i tradicijska glazba podneblja u kojem je stasao, u novije doba toliko privlačna brojnim svjetskim jazz i world music glazbenicima. Ali za razliku od većine ”Bojan Z” njezine elemente inkorporira u svoj osebujan glazbeni jezik s pokrićem - nosi ju u svojim genima - što rezultira uvjerljivim izvedbama. Osjetila je to i publika izmamivši ovacijama dodatak.
Davor Hrvoj
(Preuzeto iz Vjesnika od 30. svibnja 2006.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja