Program - Proljetna revija jazza 2005

Datum objave:
04.04.2005.


Mala dvorana KD «Vatroslav Lisinski», početak u 20 sati


Utorak, 5.4.
Trio Reflexion (MK / HR)

Joe Meixner Band (A / HR / CUB / IRN)

Srijeda, 6.4.
Nove nade jazza “Marjan Marjanović”

DOC Quintet


Četvrtak, 7.4.
Boško Petrović Trio & Friends


Petak, 8.4.
Daniel Karlsson Sextet (S)

Joey Baron & Killer Joe (USA)


Trio Reflexion (MK / HR)
Matija Dedić; klavir
Martin Gjakonovski; kontrabas
Darko Stanojkovski; bubnjevi

Glazbeni projekti u jazzu obično nastaju iz poznanstava i osobnih odnosa nekoliko muzičara. Matija Dedić (Zagreb, 1973.) i Darko Stanojkovski (Ploče, 1965.) znaju se sa studija u Grazu i bilo je samo pitanje vremena kad će njihovo poznanstvo i glazbena suradnja iz studentskih dana prerasti u nešto veće. Martin Gjakonovski (Skopje, 1970.), dugogodišnji prijatelj njih obojice, a danas traženi njemački kontrabasist koji je sudjelovao na više od 40 diskografskih snimanja, bio je logičan izbor za preostalu trećinu trija.

«Nova spiritualnost u jazzu» je ono što ovaj novi sastav navodi kao svoj moto, a obrazlaže ovako: duhovni temelji, meditativne teme, ali i visoka tehničko-zanatska razina koja proizlazi iz bogatog dugodogišnjeg iskustva svakog od tri glazbenika.


Joe Meixner Band (A / HR / CUB / IRN)
Josip Meixner; klavir
Christoph Helm; gitara
Jojo Lackner; bas gitara
Shayan Fathi ; bubnjevi
Nelson Williams; udaraljke

Josipa Meixnera, rođenog Sisčana, starija publika pamti kao «klinca» koji je sedamdesetih godina bio traženi klavijaturist tadašnjih hrvatskih pop zvijezda, nakon čega je netragom nestao sa scene. U stvari je Josip odselio u Austriju, gdje je uspješno izgradio karijeru pouzdanog pijanista, skladatelja i glazbenog producenta u branšama muzičkog teatra, filmske i televizijske produkcije te show programa. Slijedeći svoje glazbene interese, 1993. emigrira u Los Angeles gdje provodi idućih sedam godina i profilira se kao klupski i studijski glazbenik, sudjelujući s vodećim ličnostima tamošnje scene. 2000. godine vraća se u Austriju i otad vodi svoje ansamble i producentsku kuću specijaliziranu za jazz, blues i soul projekte.
S izuzetkom nekoliko klupskih nastupa u pratećim sastavima, Josip je u posljednjih petnaestak godina u Hrvatskoj nastupio samo jednom, na Proljetnoj reviji jazza 2000. godine, kad se sa svojim kvartetom od vrsnih austrijskih glazbenika prikazao kao sjajan jazz pijanist. Ovog puta dolazi nam sa svojim novim, međunarodnim ansamblom i novim programom.


Nove nade jazza “Marjan Marjanović”
Selektori: Stjepan Plavec, Igor Savin, Saša Borovec

Prateći sastav: Igor Savin; vibrafon
Julije Njikoš; klavir
Saša Borovec; kontrabas
Borna Šercar; bubnjevi


DOC Quintet
Stjepan Plavec; saksofon
Josip Grah; truba
Ante Reljić; klavir
Mladen Baraković; kontrabas
Salih Sadiković; bubnjevi
Gost: Mario Igrec; gitara

Prim. dr. sc. Stjepan Plavec (Zagreb, 1924.), specijalist za školsku i sportsku medicinu, jedan je od posljednjih aktivnih jazz glazbenika iz generacije koja je počela djelovati još prije drugog svjetskog rata. Od 1946. vodi vlastite sastave. Iako je cijeli svoj radni vijek proveo u struci kao liječnik, tijekom šest desetljeća prisutan je bez prekida na hrvatskoj jazz sceni kao solist na klarinetu i saksofonu, skladatelj, voditelj ansambala, te iznad svega kao svestrani promicatelj jazza.

DOC kvintet djeluje od 1995. godine, a uz dr. Plaveca liječnici su i dr. Josip Grah i dr. Ante Reljić. Ansambl njeguje klasični jazz, a na programu su mu poznati standardi.

Boško Petrović Trio & Friends
Boško Petrović; vibrafon
Primož Grašič; gitara
Mario Mavrin; bas
Branko Kralj; usna harmonika
Jasna Bilušić, Tihana Pavelić; vokali
Julije Njikoš; klavir
Saša Borovec; kontrabas
Miro Kadoić, Jure Pukl, Aleš Suša; saksofoni
Andy Pesendorfer, Dominik Krajnčan; trube
Matjaž Mikuletič; trombon
Viktor Palić; bubnjevi
Kristijan Krajnčan; udaraljke
Alojz Krajnčan; dirigent

Boško Petrović (Bjelovar 1935.): vibrafonist, skladatelj, band leader, pedagog, producent i promotor, najprepoznatljiviji je lik hrvatskog jazza i osoba koja je na njemu ostavila neizbrisiv trag. Glazbom se bavi od rane mladosti, a s 15 godina vodi svoj prvi sastav. 1959. formira legendarni Zagreb Jazz Quartet s kojim započinje međunarodnu karijeru. Sedamdesetih vodi B.P. Convention i organizira ansambl Non Convertible All Stars koji okuplja vodeće glazbenike iz tadašnje istočne Europe. Boškov duo s pijanistom Nevenom Frangešom obilježio je hrvatski jazz osamdesetih.
Boškove glazbene aktivnosti dobivaju novu dimenziju otvaranjem B.P. Cluba, kroz koji su u 17 godina postojanja prošla velika imena svjetske scene. Vođenje kluba i svoje produkcijske i diskografske kuću Jazzette Boška ne sputavaju u muziciranju, tako da ga i dalje imamo prilike slušati kao solista, u triju (koji s Primožem Grašičem i Mariom Mavrinom djeluje od 1999.) ili u većim sastavima.

Nedavni 70. rođendan povod je za ovaj boškov koncert na Proljetnoj reviji jazza.


Daniel Karlsson Quintet (S)
Peter Asplund; truba
Daniel Karlsson; klavir
Karl – Martin Almqvist; tenor saksofon
Christian Spering; kontrabas
Jon Fält; bubnjevi


Švedski jazz je od svog početka bio u europskom vrhu. Niti danas nije drugačije: Skandinavski umjetnici drže uvjerljivo mjesto, kako svojom brojnošću, dobrom organizacijom i promocijom, tako i kvalitetom i inventivnošću muziciranja. Stoga nas veseli činjenica da će, na osnovi potpisanog ugovora kulturne razmjene između Kraljevine Švedske i RH, iduće tri godine na našim festivalima redovito gostovati švedski jazz glazbenici.
Daniel Karlsson je dobitnik Jazz in Sweden Award 2005. i prvi u nizu nagrađenih švedskih umjetnika koji će nam se predstaviti. Suradnike je izabrao među vodećim suvremenim jazzistima Švedske, te originalnim kompozicijama zaokružio program koji će predstaviti.Joey Baron «Killer Joe» (USA)
Steve Cardenas; gitara
Brad Shepik; gitara
Tony Scherr; kontrabas
Joey Baron; bubnjevi

Joey Baron rođen je 1955. na jugu Amerike u radničkoj obitelji ruskih Židova. Glazbeno je uglavnom samouk, učeći i «skidajući» glazbu s ploča, radija i televizije. Rani utjecaji bili su mu Art Blakey, Ray Charles, Jimi Hendrix ili James Brown. Svoje dvadesete godine provodi u Kaliforniji, gdje uči zanat svirajući s glazbenicima kao što su Stan Getz, Dizzy Gillespie, Chet Baker ili Carmen Mc Rae. Kasnije seli u New York gdje stječe imidž originalnog, nekonvencionalnog bubnjara koji beskompromisno slijedi svoje glazbene ideje. Njegov stav vrlo dobro oslikava epizoda kad odbija turneju s Davidom Bowiem zbog jednog dogovorenog koncerta svog trija u Njemačkoj!
U New Yorku je i danas tražen za specifične projekte, pa je stalan član ansambala progresivne scene koje vode Bill Frisell, Fred Frith i John Zorn (Naked City, Masada). Vodi i vlastite sastave, a posljednjih godina je to isključivo ovaj neobičan kvartet s dvije gitare.


Popratni program:

Utorak, 5. travnja u 19:30 sati. Predvorje Male dvorane «V.Lisinskog»

Otvorenje izložbe crteža «Jazz» Silvana Perožića


Cijena pojedinačne ulaznice 70 kuna.
Članovi Jazz kluba «Zagreb» ostvaruju popust od 60%.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja