Koncert obilježili nastupi klavirista

Održana 15. Proljetna revija jazza

Datum objave:
03.05.2005.
Autor:
Davor Hrvoj

Zbog dana žalosti dva koncerta ovogodišnje Proljetne revije jazza nisu održana. No, organizatori: Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski održali su obećanje da će nadoknaditi propušteno. Tako su 3. svibnja, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog svirala tri od četiri sastava čiji su koncerti odgođeni. Zbog unaprijed popunjenog rasporeda turneje nije nastupio sastav američkog bubnjara Joeya Barona.
Koncert koji su obilježili nastupi klavirista svojim je nastupom započeo hrvatsko-makedonski Trio Reflection što ga čine prijatelji iz studentskih dana na višoj glazbenoj školi u Grazu: klavirist Matija Dedić i bubnjar Darko Stanojkovski, te iskusniji kontrabasist Martin Gjakonovski koje već surađivao s brojnim hrvatskim jazz glazbenicima. U programu pod nazivom ”Nova spiritulanost u jazzu” skladbe Stanojovskog: ”Colourful Chariot”, ”One Above” i ”Reflexion”, te standard ”When You Wish Upon A Star” svirali su mediativnim, ali suvremenim pristupom zasnovanim na duhovnim temeljimai. Svaki od trojice glazbenika predstavio se iznimnom osobnošću, a kao trio svirali su uigrano i nadahnuto.
U svojem drugom nastupu u Lisinskom naš klavirista Joe Meixner, koji godinama živi i djeluje u Austriji (tijekom sedam godina i u SAD-u), predstavio je novi sastav u kojem sviraju austrijski bas gitarist Jojo Lackner, iranski bubnjar Shayan Fathi i kubanski udaraljkaš Nelson Williams. Komercijalnijim su pristupom izvodili atraktivne standarde: ”That's The Way Of The World”, ”My Funny Valentine” i ”Watermelon Man”. U središnjem dijelu programa Meixner se predstavio solo izvedbama standarda ”What Are You Doing The Rest Of Your Life”, ”People” i ”Misty”, a pri kraju im se, u izvedbi skladbe ”Kis”, nenajavljeno pridružila i pjevačica Cristiana Uichita.
Koncert je svojim nastupom zaključio švedski Daniel Karlsson Quintet što ga čine klavirist daniel Karlsson, trubač Peter Asplund, tenor saksofonist Karl-Martin Almquist, kontrabasist Christian Spering i bubnjar Magnus Gran. Tom su prigodom promovirali svoj novi album ”Pan-Pan”. Osebujnim su pristupom, u skladu s aktualnim trendovima suvremene europske jazz scene, izvodili isključivo skladbe vođe sastava Karlssona, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Jazz in Sweden Award. Uz njega, dojmljivim se solima predstavio Asplund. Tim koncertom najavljena su češća gostovanja jazz glazbenika koji dolaze iz ove, u nas manje poznate, ali za europski jazz značajne scene.
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja