Raznolik program na Međunarodnim danima jazza

Ignacio Berroa i Miroslav Vitous obilježili festival

Datum objave:
28.10.2006.
Autor:
Davor Hrvoj

”Ja sam Ignacio Berroa iz Zagreba, Hrvatske”, rekao je slavni kubanski bubnjar Ignacio Berroa predstavlajući članove svog sastava oduševljenoj publici u rasprodanoj Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, nakon izvrsnog nastupa što ga je održao sa svojim kvartetom. Taj je cijenjeni glazbenik obilježio ovogodišnje 16. Međunarodne dane jazza što su u organizaciji Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski održani od 24. do 27. listopada u spomenutoj dvorani. Naime, osim što je svirao sa svojim kvartetom, s kojim je predstavio svoj kompakt disk “Codes” što ga je objavila tvrtka Blue Note, Berroa je završne večeri festivala nastupio kao gost s Big Bandom HRT-a. Tom prigodom Orkestrom je ravnao Antun Tomislav Šaban koji je za tu prigodu priredio aranžmane prilagodivši ih gostu i njegovim afinitetima, odlično uigravši Orkestar vodeći računa o detaljima i dinamici. Izvodili su najpoznatije skladbe iz repertoara orkestra Counta Basiea, te jednu Michela Camila, ali i Šabanova djela različita karaktera: od posveta slavnim skladateljima i aranžerima: Thadu Jonesu i Gilu Evansu, ali i samom Ignaciu Berroi, do swingerskih i latin-jazz skladbi posve osobnog glazbenog rukopisa: “Blues for Thad”, “Etude 125”, “En Passant”, “No Name Feature”, “Viena-Miami Conexion” i “Maestral”. Uvjerljivim izvedbama s brojnim solima članova Orkestra, u jednoj izvedbi i gosta Matije Dedića, ali i Berroinim, kao i atraktivnim udaraljkaškim dionicama Berroe, Borne Šercara, Hrvoja Rupčića i Saše Wozdeckog, Big Band je oduševio publiku koja je ovacijama izmamila dodatak, još jednu skladbu iz Šabanove kajdanke - “Prevlaka”.
Izvedbama vlastitih skladbi predstavio se i Zagreb Jazz Portrait što ga čine gitarist Mario Igrec, saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i bubnjar Borna Šercar, te pridruženi član, klavirist Matija Dedić koji se u nekoliko zadnjih godina pokazao kompatibilnim suradnikom. Tim nastupom obilježili su petnaestu godišnjicu djelovanja svirajući Igrecove i Šercarove skladbe koje će biti sadržajem njihova novog albuma “Dan, dva” što će ga objaviti tvrtka Cantus. Publiku su oduševili zrelim i iznijansiranim izvedbama s lijepim solima svih članova, uključujući i obrade narodnih skladbi.
Već godinama Međunarodni dani jazza sustavno predstavljaju europsku jazz scenu, posebice mlađe, ali afirmirane glazbenike i skupine širokog stilskog raspona. Ove godine to su bila dva sastava koja su u svojim državama proglašena najboljima: danski free jazz sastav Anderskov Accident i švedski Fabian Kallerdahl Galore koji je širio pozitivne vibracije, kao i moldavski etno-jazz Trigom Ensemble sastavljen od četvorice multiinstrumentalista, virtuoza koji spajaju tradicijsku glazbu svoje zemlje sa suvremenim jazzom.
Vrhunac festivala bio je solo nastup slavnog kontrabasista Miroslava Vitousa, suradnika Milesa Davisa i drugih slavnih jazzista, člana prve postave kultne fision skupine Weather Report i vođe vlastitih sastava. Vitous je jedan od rijetkih svjetskih kontrabasista u jazzu koji može održati vrhunski solo koncert, posebice u interpretaciji kompleksne glazbe kakvu izvodi. Svirajući jazz standarde (evergreene i skladbe Milesa Davisa), ali i vlastite skladbe utemeljene na klasičnoj glazbi, uz diskretnu podršku samplova orkestralne i zborske glazbe, te zvukova pojedinih glazbala, koje je diskretno, nenametljivo emitirao preko računala, predstavio se virtuoznim glazbenikom briljantna zvuka i sjajnim melodičarom. Lakoćom izvedbi, logičnim slijedom improvizacija, te spojem inteligencije i emotivnosti osvojio je simpatije publike koja je osjetila da prisustvuje jedinstvenom glazbeom događaju visoke estetske razine.
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja