Šarolikost glazbenih izričaja

U Lisinskom održana 19. Proljetna revija jazza

Datum objave:
04.04.2009.
Autor:
Davor Hrvoj

U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog od 29. ožujka do 1. travnja održana je Proljetna revija jazza, tradicionalna priredba što ju organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski. Držeći se ustaljene programske orijentacije Revija je i ove godine predstavila mnogobrojne hrvatske i europske glazbenike, pokazavši šarolikost glazbenih izričaja na današnjoj sceni od kojih su neki potpuno u jazz idomu, a neki imaju tek malo doticaja s njim.
Na otvorenju je bio zastupljen fusion u izvedbi peruanskog bubnjara i udaraljkaša Alexa Acune, glazbenika koji je, svirajući u skupini Weather Report, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća sudjelovao u stvaranju povijesti tog žanra.
Inovativni Rožić
Ovim je koncertom podsjetio na tu supergrupu nastupivši s norveškim glazbenicima, svestranim klaviristom Janom Gunnarom Hoffom i basistom Perom Mathiesenom.
Nova zvijezda europskog jazza, velško klavirist Gwilym Simcock predstavio se solističkom piano recitalom. Izvodio je vlastite skladbe crossover karaktera, smireno i strpljivo razvijajući zamisli bez atraktivnosti i većih uzbuđenja.
Iznenađujuć i inovativan, na što nas je već naviknuo, gitarist Renato Rožić je, nastupivši s međunarodnom postavom, predstavio novi koncept koji objedinjuje jazz s utjecajima ozbiljne glazbe - između ostalih izveo je obrade Webernovih djela - te funka i hip-hopa. Osim što je sigurno vodio ansambl (oktet/nonet) za koji je priredio dojmljive aranžamne Rožić se predstavio gitaristom osebujna zvuka i kratkih, ali jezgrovitih solističkih dionica.
Raznolikošću glazbenih utjecaja odlikovala se i glazba hrvatske violončelitice Asje Valčić u duu s austrijskim harmonikašem i bandoneonistom Klausom Paierom. Virtuozno su objedinili ozbiljni glazbu, jazz, tanga i šarolike etno utjecaje.
Riječani na kraju
Tradicionalno, na Reviji je održana priredba Nove nade jazza “Marjan Marjanović” na kojoj su javni istup imali neafirmirani glazbenici i sastavi: klavirist Nikola Šantek, kvartet kontrabasista i skladatelja Tihomira Hojsaka (zrela svirka), pjevačica Ana Benzon, septet Kreol i polaznici Srednje škole za jazz i popularnu glazbu.
Na zaključnoj večeri Revije nastupili su Riječki sastavi. Denis Razz Quartet predstavio se novim autorskim skladbama svog vođe, alt saksofonista Denisa Razumovića, odsviranima u zdravoj bebop tradiciji. Razz je ugodno iznenadio publiku u dodatku koncertu pjevajući bebop scat stilom u vrlo brzom tempu.
Izmjenjujući izvedbe vlastitih skladbi i standarda, te jedne Henryja Radanovića, gitarist sjajne tehnike i posebna senzibiliteta za jazz i improvizaciju, Darko Jurković je ostvario sjajnu suradnju s kontrabasistom Radanovićem i bubnjarom Krunom Levačićem, što je bio primjeren svršetak uspješno organizirane priredbe.

(Preuzeto iz Novog lista od 3. travnja 2009.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja