Dobitnik Europske jazz nagrade Enrico Rava nastupio u Lisinskom

Datum objave:
05.02.2010.
Autor:
Mirna Marić

U utorak je u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održan drugi koncert ovosezonskog Jazz ciklusa u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja. Kao i prijašnjih godina, veljača je rezervirana za aktualnog dobitnika Europske jazz nagrade, a ovaj put je to proslavljeni talijanski trubač Enrico Rava. Premda ova prestižna nagrada uglavnom odlazi u ruke mlađih jazzera, prošle su godine članovi žirija iz 23 europske zemlje odabrali 70-godišnjeg veterana Ravu - a na zagrebačkom koncertu se vidjelo i zašto.

Usprkos sramotno slaboj medijskoj popraćenosti mala je dvorana Lisinskog bila prepuna, što pokazuje da u Zagrebu postoji mala, ali stabilna jezgra ljubitelja jazza koji idu i na one koncerte koji nisu ''VIP''. Rava je nastupio sa svojim kvintetom, u izmjenjenom sastavu od njegovog zadnjeg nastupa u Zagrebu u zimi 2008., s izuzetkom trombonista Gianluce Petrelle, koji se nalazi i u sadašnjem postavu.
Od prve pjesme bilo je jasno da je Rava u vrhunskoj formi i da ne živi na lovorikama stare slave, a njegovi mladi suradnici nisu nimalo zaostajali u virtuoznosti. Rava se kao i svi veliki jazzeri ne boji okružiti ''opasnom'' konkurencijom, i štoviše često se povlači u pozadinu i prepušta pozornicu drugima, naročito izuzetnom trombonistu Petrelli, koji je zasjao i na ovom koncertu. Petrella je fascinirao svojim kreativnim solažima koji su se kretali od laganih i melodioznih do energičnih pasaža i smjelog eksperimentiranja s nekonvencionalnim načinima proizvodnje zvuka. Ne bi bilo čudno da Petrella i sam postane zvijezda, naročito jer je Rava poznat po pronalaženju novih talenata - uostalom iz Ravinog je kvinteta izašao i sada slavni pijanist Stefano Bollani, kojeg smo također imali priliku slušati u ovom jazz ciklusu početkom 2009.
Izvrsni su bili glazbeni dijalozi Rave i Petrelle, posebno jedan njihov duet bez pratnje, koji se pretvorio u prštavi vatromet glazbenih ideja, citata i pošalica. Mada Rava dolazi iz mediteranskog, jazzu nesklonog podneblja, treba spomenuti da je živio neko vrijeme u New Yorku, gdje došao u doticaj s avangardističkim strujama, što je utjecalo na njegov izričaj. Svirka njegovog kvinteta daleko je od svake rutine, aranžmani su inovativni, kompozicije se kreću u nepredvidljivim smjerovima, solaži ne upadaju u onu tipičnu kolotečinu kada nakon definiranja teme svaki glazbenik ima svoj solo s improviziranjem na temu - ovdje ništa nije kolotečno, solaži ne dolaze po nekom predvidljivom obrascu, niti svaki glazbenik ima klasičnu improvizacijsku solo dionicu u baš svakoj skladbi - ali kada ju ima, onda je to doista nešto originalno i pamtljivo. Takve su npr. solo dionice pijanista Giovanni Guidija, koje nisu učestale, ali su raspoređene vrlo efektno i redovito unose nove glazbene motive više nego što razrađuju glavnu temu.
Koncert je potrajao dobrih sat i pol, što nije malo s obzirom na energičnu i očito iscrpljujuću svirku. Bio je to jedan od najboljih jazz koncerata u Zagrebu u zadnje vrijeme - ne samo da je Rava pokazao da je još uvijek maestralni svirač i improvizator, nego da je u svojoj 70. godini otvoren za nove izazove i nadmetanje s vrlo mladim glazbenicima. Za pohvalu su svi članovi kvinteta, a naročito Petrella koji se pokazao kao najprominentniji član sa svojom entuzijastičnom i nadahnutom svirkom, i za njega će se sigurno još čuti.
Inače je Zagreb jedini europski grad osim Beča koji svake godine ugosti aktualnog dobitnika Europske jazz nagrade, i možemo biti sretni da je i u ova krizna vrmena HDS uspio održati ovu 10-godišnju tradiciju i priuštiti nam ovakav vrhunski koncert.

(Preuzeto s portala Soundguardian od 25. veljače 2010.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja