New York Voices šlag na torti 20. Međunarodnih dana jazza

Datum objave:
23.10.2010.
Autor:
Tomislav Capan

Čast da zatvore ovogodišnje 20. Međunarodne dane jazza dobio je njujorški vokalni ansambl New York Voices. Poseban nastup i čast za Zagreb ugostiti ovakav sastav, te poslastica za sve ljubitelje vokalnog jazza.

Vokalni jazz ansambli prilično su rijetki u današnje vrijeme. Kako je riječ o glazbi koja pripada u tradiciju jazza, predstavlja tradicijsku vrijednost ali se rijetki glazbenici danas odlučuju za taj izričaj. Stoga je nastup sastava New York Voices u Zagrebu bio prilično jedinstven događaj.
Ova njujorška četvorka, u pratnji klavirskog trija, predstavila nam se svojim programom jazz standarda, bossa nove, uz nešto originala, te rearanžiranim pop obradama. U publici se moglo vidjeti šareno društvo, od mladeži pa do legendi hrvatske vokalne glazbe, i taj šarolik sastav dokazuje kako interesa za ovakvo nešto još uvijek ima.
New York Voices su tu pretpostavku i više nego uspješno opravdali. Svojim izvanrednim glasovima i aranžmanima sasvim dobro bi funkcionirali i bez pratećeg sastava. Bogate melodije za četiri glasa popunjavale su prostor na svakoj izvedbi, a vjerojatno bi akustična izvedba, obzirom na odlična svojstva dvorane, zazvučala još bolje - zbog izravnog prijenosa na Hrvatskom radiju, to nažalost nije bila opcija.
Vokalne dionice izmjenjivale su se sa scattingom, uz odlično vokalno fraziranje svih članova sastava, čime su samo još jednom dokazali kako je ljudski glas najsavršeniji instrument (naravno, za one koji imaju sluha i dara da ga mogu tako iskoristiti).
Proveli su nas kroz povijest jazza prisjetivši nas Elle Fitzgerald, Antonija Carlosa Jobima, Johna Coltranea i drugih velikana, pa sve do obrada Stevie Wondera ("Don't You Worry 'Bout A Thing"). Iz skladbe u skladbu sve su više osvajali publiku, pa je sve veći aplauz odjekivao u dvorani nakon svake izvedbe. Do kraja su i publiku potpuno uključili u svoj nastup tražeći aktivno sudjelovanje glasom ili barem pljeskom.
Vidjelo se da se svi na pozornici odlično zabavljaju u tome, i da iskreno uživaju u tome što rade. To je i osnovni preduvjet zašto su tako odlično i prihvaćeni od publike. Glazba koja je ista već 70-ak godina, glazba koja predstavlja jazz tradiciju i nema prostora za neke velike promjene, ipak je u njihovom nastupu svježa, zanimljiva i privlačna. Prava mala poslastica za završetak festivala.

 (Preuzeto s portala muzika.hr)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja