Osjećajne, ali moćne improvizacije

Eldar Djangirov nastupio u Jazz ciklusu Jazz kluba Zagreb HDS-a i KD Lisinski

Datum objave:
26.02.2011.
Autor:
Davor Hrvoj

Jazz glazbenik svjetskoga ugleda, pijanist Eldar Djangirov, rođen u Kirgistanu, a od desete godine života stanovnik Sjedinjenih Američkih Država, 26. je veljače ove godine nastupio u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, na trećem koncertu ovosezonskog Jazz ciklusa. Tom prigodom nastupio je solo predstavivši program sa svojeg albuma »Three Stories - Solo Piano« što ga je ovih dana objavila diskografska tvrtka Sony Music/Menart. U izvedbama je obuhvatio tri glazbena područja: standarde, vlastite skladbe i djela klasične glazbe.

Zahvaljujući klasičnoj naobrazbi Eldar svira opušteno i virtuozno, no ipak sa srcem jazzista, improvizirajući osjećajno, ali moćno. Iako dvadesetčetverogodišnjak, u njegovim se u izvedbama osjeća zrelost, između ostalog i zahvaljujući iskustvu što ga je stjecao svirajući s uglednim jazzistima poput McCoya Tynera, Herbiea Hancocka, Wyntona Marsalisa, Rona Cartera...

Ispoljio je veliku muzikalnost, ali i nemiran duh, strast prema sviranju glasovira, bogatstvo zamisli koje bujaju, nadograđuju se jedna na drugu - nikako da završi rečenicu, ubacuje dosjetke, referira se na prethodnu misao, citira, parafrazira, varira temu, vraća se na teme - spontano, intuitivno, prepuštajući se trenutnom nadahnuću. Takav uzbudljiv pristup, kojim je izazvao urnebesnu reakciju publike. Eldar je najjasnije ispoljio u, za solo izvedbe rijetko opširnoj, interpretaciji skladbe »Rhapsody in Blue« koja obuhvaća sva tri područja - izvornik objedinjuje jazz i klasiku, a izveba je oblikovana Eldarovim osobnim pečatom. Nakon vjerno dočarane teme koja sama nosi melodijsku ljepotu, vedrinu i dramatiku, nudi pregršt lucidnih ideja, glazbenih vragolija, zavrzlama, iznenađenja, promjena... Pod njegovim prstima glasovir se doima poput igračke, a njegova je glazba igra!
 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja