Jazziana Croatica otvorila novu jazz sezonu u Lisinskom

Datum objave:
30.09.2011.
Autor:
Mirna Marić

 

Jazz sezonu u Lisinskom otvorila je u srijedu Jazziana Croatica, sastav bubnjara Borne Šercara, s posebnim gošćama Tamarom Obrovac i Josipom Lisac.
Prije koncerta umjetnički ravnatelj jazz ciklusa Antun Tomislav Šaban najavio je bogati jesenski program i formalne promjene u jazz ciklusu, naime, od ove sezone Hrvatsko društvo skladatelja objedinjuje svoje jazz aktivnosti pod novim, krovnim nazivom Jazz.hr. Pod tim nazivom objedinjeni su dosadašnji Jazz ciklus, Međunarodni dani jazza i Proljetna revija jazza, kao i Hrvatski jazz portal (www.jazz.hr) . Od ove sezone najave i recenzije događanja objavljivat će se putem jazz.hr newslettera, a pokrenuta je i Facebook stranica jazz.hr.
Jazziana Croatica nastupom u Maloj dvorani Lisinskog predstavila je svoj prvi album A Little Book of Notes , inače nagrađen Porinom, i sastavljen od obrada hrvatske glazbe, kako tradicijske tako i autorske. Tako su koncert otvorili simfonijskom pjesmom  Blagoja Berse Sunčana polja, u novom jazz ruhu, a uslijedili su Linđo i nova kompozicija veterana Miljenka Prohaske Intrada/Ritmico napisana specijalno za ovaj sastav. Uvijek impresivna Tamara Obrovac pridružila se bandu u obradi još jedne Bersine kompozicije (Seh duš dan, stihovi Vladimira Nazora), uz duhovitu opasku prije početka izvedbe Bersa, wherever you are, forgive us. No njihova je ''dekonstrukcija'' Bersine kompozicije bila itekako umjetničko djelo svoje vrste, i vrhunski primjer kreativnog crossovera, koji možda neće napuniti Veliku dvoranu Lisinskog kao neki slavniji primjeri domaćeg crossovera, ali koji će naći svoju publiku. S Josipom Lisac band je izveo međimursku narodnu Vuprem oči, u kojoj je Josipa Lisac izuzetnom emotivnom izvedbom još jednom opravdala svoj status glazbene dive. Bilo je tu i autorskih skladbi poput originala Borne Šercara, Vaganac, inspiriranu  pričom koju je Šercar čuo o tom selu, koje po njegovim riječima sažima povijest Drugog svjetskog rata.
Ansambl kojeg uz Šercara čine čine gitarist Ante Gelo, saksofonist Vojkan Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić te kontrabasist Tihomir Hojsak oduševio je nadahnutom svirkom i zaigranim improvizacijama. No ono što najviše fascinira su inovativni aranžmani koji su klasike hrvatske glazbe tako uspješno transponirale u svijet jazza. Projekt Jazziane Croatice ima dovoljno potencijala da svjetskom tržištu ponudi jedan novi brand balkanskog etno-jazza, na tragu ''istarskog jazza'' Tamare Obrovac. Ritmovi Balkana udruženi s glazbenim idejama Milesa Davisa i Johna Coltranea te individualnim talentima svih članova sastava dobitna su kombinacija i pravo osvježenje na hrvatskoj glazbenoj sceni.
Od ostalih novosti u vezi nove jazz sezone u Lisinskom treba spomenuti da je Zagreb dobio novi jazz klub, i to u predvorju Male dvorane, gdje će se nakon nakon svakog koncerta Jazz.hr ciklusa održavati jam sessioni. Sljedeći jazz koncert u Maloj dvorani Lisinskog slijedi već u nedjelju, 2.listopada, kada će nastupiti  HGM Jazzorkestar Zagreb uz vokalisticu Deboru J. Carter.

 (Preuzeto s portala Soundguardian od 1. listopada 2011.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja