Tamara Obrovac u Lisinskom

Datum objave:
16.02.2012.
Autor:
Dinko Husadžić Sansky

Svakako najveća osobnost ženskog hrvatskog jazz vokala, karizmatična Tamara Obrovac, u Maloj dvorani Lisinskog 15. veljače je napravila iznimno uspješan koncert, ne samo zbog ispunjene dvorane i pljeska koji je trajao i trajao...(gotovo su joj suze potekle, a i sama reče...»ovo je jedna od stvari u životu zbog kojih vrijedi živjeti.»), nego i zbog interpretacije i spontanosti, iskrenosti i krajnje ogoljenosti pred publikom kojoj je sebe u potpunosti dala, zbog glazbe koju više i ne treba svrstavati u bilo kakve ladice - to je svjetski jazz, i točka!

Naime, riječ je o oživljenom projektu «Ulika», osvježenom i nadahnutom, a puno mlađe publike svjedoči o svevremenosti gotovo marquesovskog macondovskog stogodišnjeg vremena kojemu svjedoči Tamarina poetika Istre, istrijanstva, dijalekta, glazbene fraze, improvizacije, Rakovčeva teksta, osjećaja ukorijenjenosti u zemlju dobra vina, krasnih ljudi i krvave historije.
Poetskom širinom bez puno teksta, ali s puno samoglasnika, Tamara je povjesničar ne samo glazbenog vremena sredine uz koju je duboko vezana, iz koje je potekla, nego čak uspijeva taj lokalno glazbeno-životni kolorit (pa pjevala i o rastu češnjaka ili cinično komentirajući današnji trenutak!) prikazati općeuniverzalnim, i mojim i tvojim, i njenim i našim - što definitivno ovu umjetnost čini klasom.
Matija Dedić na klaviru više nego dobar (discipliniran u odnosu na trio koncerte gdje si daje epsku širinu klavirskog pripovijedanja!), a ritam sekcija Žiga Golob, kontrabas i Kruno Levačić, bubnjevi (plus Krunino čarobiranje čudnovatim čudotvornim napravicama za postizanje neobična ritma i zvuka, ma kako se zvale...) pratili su Tamaru u putovanju stoljećima zemlje Istre.
Nekoliko biseva, zadovoljna publika, Tamara isto tako...koncert vrijedan svake hvale. Tolika količina inspiracije, improvizacije i «razgovora» i interakcije umjetnika na sceni, rijetko se čuje. Projekt «Ulika» zaživio je opet punim plućima, i predstavlja pun pogodak. Svi smo na dobitku.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja