Još jedan izvrsni nastup Tamare Obrovac i njezinog kvarteta

Datum objave:
16.02.2012.
Autor:
Mirna Marić

Jazz ciklus Lisinskog i HDS-a predstavio je još jedan koncert domaćih jazz snaga: 15. veljače u Maloj dvorani V. Lisinskog nastupio je Kvartet Tamare Obrovac s programom pod nazivom ''Ulika revival''.

Ulika je naziv albuma iz 1998. koji je Tamara snimila s istim kvartetom, tada svježe diplomiranim Matijom Dedićem te ritam sekcijom u sastavu Krunoslav Levačić (bubnjevi) i Žiga Golob (kontrabas). Ulika je, kao što smo naučili iz Tamarinih uvijek zabavnih komentara i crtica, i ime njezine bake kojoj je album i posvećen. Nakon niza recentnih eklektičnih suradnji, od češkog gudačkog kvarteta do armenskog pijanista Karena Asatriana, Tamara se vratila ''čišćem'' istarskom zvuku, upravo odakle je počela svoje bogato glazbeno putovanje. Tako su na koncertu predstavljeni već klasični biseri istarskog melosa, kao što su Vinova loza, Joh, Črno zlo i druge, diskretno obogaćeni zrelijom umjetničkom vizurom glazbenika, a sve to začinjeno Tamarinim uobičajeno duhovitim stand-up nastupom (Prva skladba bila je samo za zavaravanje. Molim organizatore da zatvore ulaz, sada slijedi free jazz kompozicija u trajanju od 3 i pol sata.).
Tamara je jednako impresivna u lirskim skladbama kao i u nadahnutim zafrkantskim improvizacijama i vokalnim parodijama. Črno zlo je, kao i redovito na njezinim koncertima, bilo senzacija večeri, a brojna je publika oduševljeno pljeskala nakon svake pjesme, te su za kraj izmamljena čak 3 bisa: prvo nježna Šenica, zatim energična Zakantaj, i melankolična Ulika (o odlasku Ulikinog supruga u rat) za sam završetak.
Matija Dedić sa svojim diskretnim, ali prepoznatljivim jazz improvizacijama i odlična ritam sekcija savršeno su dopunili nastup dozom punokrvnog jazza, te je tako mistična kombinacija Istre i jazza još je jednom potvrdila svoj nepresušni umjetnički potencijal. Iako Tamaru i spomenuti jazz trojac viđamo često na domaćim pozornicama, ovakvih izvrsnih koncerata nikad dosta. Dokaz tomu je dupkom puna Mala dvorana - i to usprkos vremenskim prigodama, koje inače u ovim krajevima imaju neobično snažan utjecaj na posjećenost kulturnih zbivanja.

(Preuzeto s portala Soundguardian od 18. veljače 2012.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja