Danilo Perez Trio nastupio u posljednjem ovosezonskom koncertu iz ciklusa Jazz.hr 2011/2012

Datum objave:
12.06.2012.
Autor:
Davor Hrvoj

 

Skladno i staloženo muziciranje, bez razmetanja i euforije uz sjajno prožimanje u čestim međuigrama i kolektivnim improvizacijama! Takav su dojam ostavili dugogodišnji suradnici: pijanist Danilo Perez, kontrabasist Ben Street i bubnjar Adam Cruz, 11. lipnja na posljednjem ovosezonskom koncertu iz ciklusa Jazz.hr 2011/2012 što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski.
Nastup trija slabnog panamskog jazz glazbenka Danila Pereza započeo je smireno, ležerno, polako, poput šetnje parkom, da bi se dinamika, kao u nekom napetom krimiću, postepeno podizala i svoju punu kulminaciju dostigla tek u dodatku koncertu. Svaki odlomak - izvedba svake pojedine skladbe - inrtigirao je svojom pričom i lijepo se uklapao u razvijenje cjelokupne fabule koncerta. Osim na vlastita djela i poznate latino hitove, primjerice »Besame Mucho«, pozivali su se na literaturu slavnih »pisaca« raznih žanrova poput Theloniousa Monka i Steviea Wondera.
Perez na svoj način nastavlja prudubljavati glazbeni svjetonazor koj ije usvojio svirajući s velikanima jazza: Dizzyjem Gillespiem, te posebice Wayneom Shorterom. Iako je svirao nekonvencionalno i vrlo moderno, publiku je osvojio zanimljivim spojem klasike, jazza i latina, suvremenog, tradicije i korijena afroameričke glazbe. Svaka izvedba imala je dručiji, zanimljiv ritmički obrazac, a i glasovir je ponekad koristio kao udaraljkaško glazbalo. Koliko god su ti ritmovi, ali i improvizacije, bili kompleksni, u njihovim su se interpretacijama doimali poput sviranja najjednostavnijih pjesmica. U izvedbe je uključivao i publiku, ne zbog težnje za atraktivnošću već u cilju aktivnog sudjeluje u kreiranju složenih ritmova.

(Preuzeto iz Novog lista od 13. lipnja 2012.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja