Trenutno nadahnuće i glazbeno prožimanje

Yaron Herman Quartet nastupio u prvom koncertu sezone Jazz.hr 2012/2013

Datum objave:
29.11.2012.
Autor:
Davor Hrvoj

U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 29. je studenoga održan prvi koncert ovosezonskog ciklusa Jazz.hr 2012/2013 što ga organiziraju Jazz klub Zagreb HDS-a i KD Lisinski. U skladu s nastojanjima organizatora da predstavlja recentnu europsku jazz scenu, nastupio je kvartet Yarona Hermana, izraelskog pijanista koji živi i djeluje u Francuskoj. Uz njega svirali su kompatibilni glazbenici istog poimanja suvremenog jazza: francuski sopran i tenor saksofonist Emile Parisien i kontrabasist Stephane Kerecki te izraelski bubnjar Ziv Ravitz, glazbenici s kojima je snimio svoj novi CD »Alter Ego«.

Na programu su bile skladbe s tog albuma za koje je autor, Herman, brižno pripremio aranžmane posvetivši pažnju atmosferi, zvuku, dinamici, strpljivom i smirenom razvijanju izvedbi, dramatici, raznolikim ritmovima, promjenama tempa i groovea. Svoj je jazz jezik obogatio i posebnostima izraelske i šarmom francuske glazbene baštine.
Svaki od glazbenika dao je doprinos, ne samo solima nego i aktivnom sudjelovanju u svim fazama izvedbe. Naime, tijekom svirke za njih je sve otvoreno, a glavni moto je trenutno nadahnuće i glazbena interakcija. Bockali su jedan drugoga uživajući u međusobnom zadirkivanju i sitnim ludostima koje ponekad u potpunosti mogu izmijeniti zamišljeni tijek izvedbi.
Publika je oduševljeno pratila i pozdravljala njihovu zaigranost zamolivši ih ovacijama da im u dodatku pruže još malo glazbenog užitka, što su oni s veseljem prihvatili.
U nastavku sezone Jazz.hr 2012/2013 u istoj će dvorani 14. siječnja 2013. nastupiti Giovani Mirabasi Trio, 16. veljače duo Brad Mehldau & Kevin Hays, 3. travnja Don Ellis Tribute Orchestra s posebnim gostom Thomasom Ganschom, a 7. svibnja Elvis Stanić povodom 50. rođendana.

(Preuzeto iz Novog lista od 1. prosinca 2012.)


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja