Francesco Cafiso i Mauro Schiavone otvorili novu sezonu Jazz.hr-a

Datum objave:
22.09.2013.

U prvom ovosezonskom koncertu iz ciklusa Jazz.hr što ga organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, 20. su rujna u Majoj dvorani Lisinski nastupili mladi talijanski virtuozni glazbenici: alt saksofonist Francesco Cafiso i pijanist Mauro Schiavone. U koncertu koji je ostvaren u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Cafiso i Schiavone su se zagrebačkoj publici predstavili u intimnijem izdanju, predstavivši vrhunski jazz na "sicilijanski način".

Koncert je otvoren skladbom "Waltz for Ruth" jednog od najvećih jazz majstora današnjice, kontrabasista Charlia Hadena, koju izvode na sebi svojstven način, uz bogatstvo improvizacija i zanimljivih pasaža. Nakon početnog zagrijavanja, uslijedile su vlastite kompozicije, tijekom kojih je saksofonsko umijeće 24-godišnjeg Cafisa predstavljeno u svoj svojoj raskoši, a publiku su posebno zaintrigirale kompozicije "16 Minutes of Happines" i "Banda" u kojima se uz niz zanimljivih melodičkih kombinacija stječe dojam kako u izvedbi sudjeluje veći broj glazbenika. Skladno se nadopunjujući s pijanistom Schiavoneom, Cafiso stvara zanimljivu jazz priču i jednu toplu, opuštenu atomsferu južnih mediteranskih krajeva.
Iako relativno mlad, Francesco na pozornici djeluje zaigrano i potpuno predano, a u Schiavoneu, koji je svojim pijanističkim umijećem ugodno iznenadio sve prisutne, pronašao je sjajnog suradnika. Njihove je izvedbe publika pozdravljala brojnim aplauzima, te je koncert završen izlaskom na bis, uz obećanje uskorog povratka.
Ciklus Jazz.hr-a 2013/2014. nastavlja se 20. studenog, kada će u Maloj dvorani KD Lisinski nastupiti dobitnik dvije nagrade Grammy, američki jazz i rhythm&blues glazbenik, tenor i sopran saksofonist i flautist Ernie Watts.


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja