Cool Konitz i tajnoviti Tepfer

Datum objave:
22.10.2013.
Autor:
Tomislav Vuković

Američka jazz ikona, alt saksofonist Lee Konitz i pijanist Dan Tepfer vrhunskim nastupom otvorili su festival Jazz.hr/jesen u Maloj dvorani "Lisinski"

 

Ovogodišnji Jazz.hr/jesen festival kojeg zajednički organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i KD "Vatroslav Lisinski" otvorio je Lee Konitz, legendarni američki alt saksofonist i jedan od glavnih predstavnika tzv. cool jazz pravca. Konitzu je tom prilikom uručena nagrada Porin za posebna dostignuća u jazz glazbi, koju mu je u ime Instituta hrvatske glazbe predao priznati hrvatski jazz pijanist i glazbeni pedagog Neven Frangeš.
Konitz je nastupio u duu s pijanistom Danom Tepferom, kojeg se generacijski uredno može svrstati u kategoriju unuka mu, no iako je iskustvom možda zaostajao za starim liscem, virtuoznosti mu sigurno nije nedostajalo. Izašavši na pozornicu, dvojica glazbenika podsjećala su na djeda i unuka u turističkom obilasku grada, a iznimno raspoloženi Konitz lucidnim je pošalicama samo podebljao određenu alanfordovsku aluziju što je publika s veseljem prihvatila. "Večeras ćemo svirati standarde, a vi ćete pogađati imena kompozicija", duhovito je najavio. Zvučalo je to kao uvertira u zanimljivu večer, a pretpostavka koja se pokazala točnom.
Koncert je otvoren izvedbom koju je u svojem stilu interpretirao dugačkim melodičkim linijama, no zadržavajući formu i sklad iz čega se jasno naziralo otkuda dolazi epitet cool. Nije se dugo trebalo čekati ni na tečaj improvizacije za publiku, koja je davala zvučnu kulisu mumljajući prethodno odsvirani ton na saksofonu. Na ovakvu organsku podlogu glazbenici su se uključili svojim melodičkim varijacijama uslijed čega se generirala pomalo hipnotička atmosfera. Je li ovim činom Konitz doista uspio očarati publiku ostat će predmet diskusija koncertnih entuzijasta, no impresionira lakoća kojom uspostavlja povezanost s auditorijem.
Svojih pet minuta dobio je i Dan Tepfer, uslijed čega je izveo jednu od Bachovih "Goldberg varijacija". Perfektna demonstracija klasične naobrazbe, a ako se navede podatak da Dan ima i diplomu iz astrofizike, zaključak kako za pijanom sjedi samozatajni genijalac neće biti pretjeran. U ovom trenutku može se slobodno reći kako je Tepfer preoteo šou Konitzu što su prisutni popratili oduševljenjem i gromoglasnim pljeskom.
Jazz legenda koncert je završila vlastitom kompozicijom "Carrie's Trance" posvećenoj svojoj kćeri, ali je ipak bio primoran vratiti se na bis, zaključivši tako jednu zaista posebnu večer u Lisinskom. No Dan Tepfer je, ponešen dobrom atmosferom, zasvirao i na jam sessionu u Vip Clubu s hrvatskim jazz glazbenicima, ali ne glasovir nego kontrabas, čime je također svojim umijećem impresionirao prisutne.
Tomislav Vuković


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja