Vijay Iyer trio nastupio u lisinskom

Datum objave:
26.10.2013.
Autor:
Mislav Miličević

Vijay Iyer trio, tojest nihov nastup, savršen je prikaz rezultata evolucije jazza kroz povijest. Odani korijenima žanra, poštujući njegovu strukturu i imidž, ne boje se ekspreimentiranja sa skladbama u kojima ritmički izmjenjuju tempo i ugođaj prošaran sa strastvenim solo radom na sva tri instrumenta.

Zvuk klavira neodiljivo je mekan i topao, a opet dovoljno prodoran i snažan kako bi pratio glasnu ritam sekciju kontrabasa i bubnjeva, koji po principu „tiho-glasno" održavaju određenu razinu napetosti. Upravo takav pristup držao je koncentriranu publiku na rubu svojih sjedećih mjesta, pa nije bilo za čuditi da je sam nastup trajao više od 120 minuta, sa čak dva, vjerujem, neplanirana bisa.
Materijal koji su predstavili u Zagrebu sastojao se od prilagođenih skladbi sa sva tri studijska uratka, s naglaskom na posljednji „Accelerando" iz 2012. godine. Isto tako, dobili smo priliku i čuti ponešto improviziranog rada ukomponiranog unutar skladbi, te čak i svojevrsni „hommage" pioniru jazz klavira, Dukeu Ellingtonu.
Sve u svemu, Vijay Iyer Trio najbolje je što suvremena jazz scena može ponuditi, i sama činjenica da su na svojoj europskoj turneji ucrtali i Zagreb, pokazuje kako naša metropola itekako ima što za ponuditi kada je u pitanju jazz, a i glazba općenito.

(Preuzeto s portala SoundGuardian od 26. listopada 2013.)

 

 


© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja