Swing Analysis

Datum objave:
25.12.2014.
Autor:
Aquarius Records

ANTUN TOMISLAV ŠABAN: SWING ANALYSIS
GLAZBA ZA JAZZ ORKESTAR
(CD 547-14, Aquarius records / Fonart)

Jazz orkestar Hrvatske radio televizije
Jazz orkestar Radiotelevizije Slovenije
Austrian Jazz Composers' Orchestra
Tamara Obrovac
Ignacio Berroa

Glazbeni producent: Antun Tomislav Šaban
Vizual na naslovnici: Ivan Kožarić

Treći autorski nosač zvuka Antuna Tomislava Šabana u izdanju Aquarius Recordsa i Fonarta u cijelosti je posvećen njegovim skladbama za jazz orkestar.
Posljednje četiri godine hrvatski se skladatelj Antun Tomislav Šaban posvetio zborskoj i općenito vokalnoj glazbi, od višestavačnih sakralnih djela do popularnih pjesama. Mnogi pritom mogu previdjeti činjenicu da je upravo Šaban tvorac jednog od najvećih i najznačajnijih opusa skladbi za jazz orkestar u hrvatskoj glazbi. Započevši svoj nauk jazza još u ranim dvadesetim godinama života, tijekom petnaestak godina napisao je i izveo nekoliko desetaka djela, izbor kojih se objavljuje na ovom albumu.
Tijekom trinaest godina Šaban je u svojstvu umjetničkog voditelja jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja u dvorani „Lisinski" organizirao oko dvjesto koncerata i pritom osobno upoznao veliki broj protagonista svjetske jazz scene. Neki od njih prisutni su na ovom izdanju: Michel Camilo kao skladatelj jedine obrade na ovom izdanju, koju je Šaban majstorski orkestrirao u stilu Gila Evansa, dok Ignacio Berroa svira bubnjeve u dvije Šabanove skladbe.
Najveći broj snimaka s ovog albuma ostvario je Jazz orkestar HRT-a, s kojim je Šaban već gotovo dva desetljeća surađuje kao skladatelj, aranžer, dirigent ali i glazbeni promotor. No vrlo su vrijedne tri snimke iz arhiva Slovenske radio televizije, s čijim je big bandom Šaban još sredinom devedesetih godina ostvario svoje prve profesionalne angažmane. Poseban odnos veže ga i uz Austrian Jazz Composers Orchestra kojem je četiri godine bio menedžer i organizator. No usput je za njih i napisao nekoliko skladbi od kojih je jedna uvrštena na ovaj album.

„Ne smatram se jazz glazbenikom, već profesionalcem koji se snalazi u raznim glazbenim situacijama, pa i u jazzu. Ovaj album predstavlja deset mojih djela za jazz orkestar nastalih između 1995. i 2010. godine, odnosno između 25. i 40. godine mog života, pa se usuđujem govoriti o nekoj ranoj skladateljskoj fazi. Skladbe nisu tematski zaokružene niti povezane, pisane su za razne ansamble i prilike, pa ne predstavljaju cjelinu već naprotiv: istraživanje zvuka i mogućnosti, skladateljskih postupaka i glazbenih stilova, te kreativnih potencijala raznorodnih solista." - Antun Tomislav Šaban

Popis pjesama:
01. BLUES FOR THAD - Big Band RTV Slovenija
02. EN PASSANT - Jazz orkestar HRT
03. NO NAME FEATURE (live) - Jazz orkestar HRT
04. ZAGREB 1999. (live) - Austrian Jazz Composers Orchestra
05. REUNION - Jazz orkestar HRT
06. LJUBAV JE MAGIJA - Jazz orkestar HRT
07. ETUDE 125. - Jazz orkestar HRT
08. SWING ANALYSIS - Big Band  RTV Slovenija
09. DREAMLIGHT - Big Band RTV Slovenija
10. NAJAVA - Antun Tomislav Šaban
11. MAESTRAL (live) - Jazz orkestar HRT 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja