Ravi Coltrane Quartet oduševio publiku u Lisinskom

Započela 25. sezona Jazz.hr-a
Ravi Coltrane Quartet  oduševio publiku u Lisinskom
Datum objave:
26.02.2015.
Autor:
Dinko Husadžić Sansky
Foto:
Mario Juričić

Nije malo breme koje nosi kroz život sin velikog oca, ali čak mi se čini neozbiljno tako započeti…naime, Ravi Coltrane toga se oslobodio već odavno. Iako je taj očev ogrtač bio dovoljno velik za generacije nadolazećih jazzista, snažni upliv koji je John mogao imati na Ravija ipak nije spriječio sina u pronalaženju vlastite glazbene osobnosti.

Dakle, kada nismo u usporedbama, onda jasno vidimo i čujemo koliko kvalitetnog glazbenika imamo pred sobom. Ravi Coltrane je poseban, meditativan, mističan, karizmatičan i genijalno običan…

Koncert je nenametljivo otvorio s „I'm Old Fashioned“, koju je John snimio na albumu „Blue Train“, ali svakom minutom izvedbe stvar se zahuktavala i držim da je trajala oko pola sata, možda i duže…ali to je bilo kao trenutak, ostavljajući nas bez daha, dok je Coltrane pokazivao da nema problem sa zrakom u plućima.

Pijanist David Virelles podsjeća na Ahmada Jamala - ne mislim ništa loše - i sjajno se uklapa u Ravijev način razmišljanja u smislu – pogledajmo publiku, vidimo kako dišu i onda usmjeravajmo svirku. To je dobar način, upravo zbog takvih stvari jazz jeste jazz. To je uvod i poticaj da vidimo kamo će nas Ravijev kvartet odvesti.

A dalje je bilo i Charilea Hadena, skladba „For Turiya“ koju je Haden izveo na albumu „Closeness“ upravo s Alice Coltrane, Ravijevom majkom. Bilo je i posvete Paulu Motianu, u skladbi „Endless“, ali i nešto Ravijevih autorskih skladbi, „Word Order“ te Quilly's Blade“, jedina skladba ove večeri koju je svirao na sopran saksofonuda bi sve završilo u finalu odlične „Countdown“ s očevog „Giant Steps“ albuma.

Bubnjar  Jonathan Blake  vrlo je zanimljiv, i svojom pojavnošću i načinom kako je posložio svoje glazbalo, a pogotovo načinom kako svira. Opetovano građenje figura s nisko spuštenim činelama i dodavanje na postojeću bazu te širenje u krugovima poput kamena bačenog u jezero… brzina i preciznost… koncentriranost u repliciranju ostalim članovima banda, dali su poseban zvuk kvartetu. Dezron Douglas kontrabasist je kojeg bi poželio svaki sastav, nije egocentričan, strogo je u funkciji šire slike, ali kad ima svoj solo, onda se čuje raskošni talent. Bio je izniman u skladbama „For Turiya“ i „Word Order“.

 

Riječ je, dakle, o preko sat i pol vrhunskog glazbenog doživljaja. Publika nije ostavila niti jedno prazno mjesto i raduje veliki broj vrlo mladih ljudi. Ravi Coltrane i njegov sastav istinski su veleposlanici jazza koji doista vrijedi. Ovo je treći njegov nastup u Hrvatskoj i vjerujmo da će ih biti još. Kako je u uvodnoj riječi naglasio Davor Hrvoj, Ravi slavi ove godine 50. rođendan. Bit će tu još dobre glazbe u nadolazećim godinama.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja