Najavljen festival Jazz.hr/proljeće

Na konferenciji za novinare održanoj 10. ožujka u predvorju Male dvorane Vatroslava Lisinskog najavljen je festival Jazz.hr/proljeće 2015, koji će se u toj dvorani održati od 25. do 28. ožujka.
Najavljen festival Jazz.hr/proljeće
Datum objave:
11.03.2015.
Autor:
 
Već 25 godina ta manifestacija predstavlja velikane svjetske jazz scene, ali i nove, još nedovoljno afirmirane glazbenike svjetskog i hrvatskog jazza. Tako će biti i na ovogodišnjem izdanju koje će obilježiti nastupi i glazbena radionica Alana Broadbenta, glazbenika koji uživa neosporan ugled među publikom, kritičarima, ali i kolegama. U njegovom solo nastupu publika će se uvjeriti zašto je njegov album »Heart to Heart« u časopisu DownBeat »pohvaljen« s maksimalnih 5 zvjezdica, priznanje koje dobije tek nekoliko diskografskih izdanja godišnje, a u nastupu s Jazz orkestrom HRT-a zašto je aranžer i dirigent od povjerenja za mnoge zvijezde, primjerice Dianu Krall, Paula McCartneya te Natalie Cole za koju je napisao aranžman ovjenčan Grammyjem. Zvonimir Bajević, trubač i producent Jazz orkestra HRT-a, izjavio je kako orkestar već marljivo vježba Broadbentove aranžmane, koji su profinjeno osmišljeni tako da iz svakog instrumenta izvlače pregršt nijansi, ponekad izgubljenih u bogatom big-bandovskom zvuku.
Nagrađivana japanska pijanistica i skladateljica, koja svoj pristup zasniva na spoju bebopa i romantične elegancije, Ayako Shirasaki će se prvi put predstaviti hrvatskoj publici. Legendarni pjevač Jimmy Stanić ovom će se prigodom predstaviti sa sastavom s kojim je snimio novi album »Prolazi sve«, a koji promovira swing europskog izričaja u spoju sa salonskom europskom glazbom i američkim swingom. Na konferenciji je izveo duhovitu skladbu „Mimi“ u pratnji gitarista Marija Igreca, a obojica su se s nostalgijom osvrnula na vrijeme kada se u Zagrebu moglo plesati u klinču, uz živu glazbu u preko 30 kavana i barova. U sklopu festivala održat će se i tradicionalna smotra Nove nade jazza »Marjan Marjanović«, jedina koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike. Na ovoj su se manifestaciji širem krugu ljubitelja jazza predstavili deseci, uglavnom mladih jazzista od kojih su mnogi poslije tog nastupa ostvarili uspješne samostalne karijere.
 
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja