Darko Jurković "Charlie" objavio novi album - "Two"

Darko Jurković
Datum objave:
13.03.2015.
Darko Jurković "Charlie", jedan od ponajboljih jazz gitarista sa ovih prostora, objavio je svoj novi album naziva "Two", drugi po redu album na kojem Darko predstavlja svoju specifičnu tehniku sviranja na dvije gitare istovremeno, pritom stvarajući sasvim novi i jedinstven zvuk jazz gitare.
 
Na albumu se nalazi devet skladbi. Četiri jazz standarda, četiri autorske skladbe te klasična Bachova troglasna invencija No2 u c-molu. (BWV 788)
 
Skladba "Under the Open Sky" bila je nominirana za glazbenu nagradu Porin u dvije kategorije, za najbolju jazz skladbu, te najbolju jazz izvedbu te je sa istom skladbom nastupio pred više od 4000 ljudi u splitskoj Spaladium Areni.
 
Evo što nam o albumu kaže Darko: "Cijeli album snimljen je i sviran istovremeno na dvije gitare, bez pratećih muzičara i bez ponavljanja, popravljanja i ostalih čuda tehnike koja su moguća u studiju u ova moderna vremena, jer je to u ovakvoj vrsti glazbe praktički nemoguće. Jedini pravi način je sjesti i vježbati dok sve skupa ne zazvuči kako treba.."
 
Darko Jurković Charlie, dobitnik je sedam Nagrada "Status" za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.a zajedno sa grupom «Kvartet Sensitive», nosi četiri nominacije za «Porin», i dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru «Cantando no toro»).
Darko Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Europi, nastupao je u Čileu i Brazilu.
Kroz dosadašnju karijeru surađuje sa hrvatskim glazbenicima kao što su Matija Dedić, Goran Končar, Kruno Levačić, Tonči Grabušić, Henry Radanović,  te stranim jazz imenima kao što su, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković, František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.
Album "Two" snimljen je u Zagrebu, producirao ga je Mark Silver a objavljen je u izdanju Sipa Music-a, te je dostupan on-line samo u najboljim dućanima digitalne glazbe.

 
 
Kako zvuči (i izgleda) kada jedan čovjek svira istovremeno dvije gitare, možete poslušati i pogledati ovdje:
 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja