Alan Broadbent - glasovir u jazzu i jazz aranžmani

27. ožujka 2015. - dvorana HDS-a, Berislavićeva 9, u 17:30
Alan Broadbent - glasovir u jazzu i jazz aranžmani
Datum objave:
18.03.2015.
Autor:
Davor Hrvoj
Foto:
Carlos Hernandez

Radionicu organiziraju Jazz Lab HGM-a i Jazzhr

VODITELJ ALAN BROADBENT

Radionica Alana Broadbenta bit će podijeljena na dvije cjeline: glasovir u jazzu i jazz aranžmani

 

“Svojom glazbom želim dodirnuti srca ljudi, biti iskren i usklađen sa svojim osjećajima. Važna je i sposobnost swinganja te želja za “pjevanjem” na glazbalu koje netko svira. Važno je da je glazba snažno prožeta swingom, da je odraz nekog vremena i da je izvedena s osjećajem za melodiju.” Rekao je to novozelandski pijanist, skladatelj i aranžer Alan Broadbent, koji godinama živi i djeluje u SAD-u. Broadbent uživa neosporan ugled među ljubiteljima jazza i kritičarima, ali i kolegama glazbenicima. Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, među ostalima New Zealand Order of Merit, školovan je na području klasične, ali i jazz glazbe. Jedan od njegovih učitelja bio je legendarni Lennie Tristano što je utjecalo na njegovu sklonost prema cool jazzu. U jazz se zaljubio nakon što je kao mladić prisustvovao koncertu Davea Brubecka. Osim Brubecka, na njegovov su stav prema glazbi utjecali Bill Evans, Paul Desmond, Gustav Mahler, Frederic Chopin, Johannes Brahms i Maurice Ravel.

Osim što je surađivao s legendarnim jazzistima kao što su Chet Baker, Lee Konitz, Sheila Jordan i Bud Shank, Broadbent je postao član skupine Charlie Haden Quartet West koja je godinama bila proglašavana najboljim svjetskim jazz sastavom. Velika zasluga u tom uspjehu pripada upravo Broadbentu, koji je za taj sastav povremeno skladao i pisao sve aranžmane. Uostalom, slavni kontrabasist Charlie Haden izjavio je da je Broadbent jedan od naoriginalnijih improvizatora u svijetu jazz glazbe. Vodi vlastite skupine, uglavnom trija, s kojima je snimio brojne albume. Kroz improvizacije u svojim pijanističkim interpretacijama Broadbent nastoji proniknuti u dubinu osjećajnosti komunikacije i ljubavi. Naime, on je smirena, nježna i samozatajna osoba, a takva je i njegova glazba - profinjena i neagresivna. Kao solo izvođač ili sa svojim trio, te kao skladatelj, pet je puta bio nominiran za nagradu Grammy. Njegov je album “Heart to Heart” u časopisu DownBeat “pohvaljen” s maksimalnih 5 zvjezdica, priznanjem koje dobije tek nekoliko diskografskih izdanja godišnje.

Broadbent je pisanje aranžmana usavršavao pohađajući Berklee School of Music, a tu je vještnu brusio surađujući sa simfonijskim orkestarima i slavnim glazbenicima koji su dali velik doprinos na području orkestranog jazza. Između ostalih tri je godine bio član orkestra Woodyja Hermana, a surađivao je i s Nelsonom Riddleom, Johnnyjem Mandelom i Henryjem Mancinijem. Zahvaljujući aranžmanima što ih je pisao za orkestar Woodyja Hermana, s kojim je na turneje odlazio tijekom tri godine, bio je proglašen najboljim aranžerom te je pet puta bio nominiran za nagradu Grammy koju je dva puta osvojio: za aranžman skladbe “When I Fall in Love” s albuma “Stardust” pjevačice Natalie Cole, te za aranžman za gostujuće gudače za skladbu “Lonely Town” s albuma “The Art Of The Song” Charlie Haden Quarteta West, koju je kao gošća sastava pjevala Shirley Horn. Djeluje kao glazbeni producent, aranžer i dirigent za slavne jazz i pop glazbenike, među ostalima za Mela Tormea, Paula McCartneya i Dianu Krall.

U svojoj prvoj suradnji s Jazz orkestrom HRT-a Broadbent se predstavla kao pijanist, skladatelj, aranžer i dirigent. Na programu su njegova djela iz raznih razdoblja karijere. Snimio ih je uz NDR Bigband za album “America the Beautiful” koji nominiran za nagradu ECHO JAZZ 2015 (pandan Grammyju za Njemačku, Švicarsku i Austriju) u kategoriji najboljeg big band albuma, a ugledni američki časopis JazzTimes proglasio ga je jednim od najboljih albuma u prošloj godini. O aranžerskom segmentu svojeg stvaralaštva Broadbent je rekao: “Kroz aranžmane prenosim poruku i osjećaje. Tako nekome mogu pomoći da dublje proživi pjesmu. Važno mi je da i na taj način mogu komunicirati. To donosi izlječenje.”

 

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja