Oregon nastupio u Lisinskom

Oregon nastupio u Lisinskom
Autor:
HINA
Foto:
Mario Juričić

U sklopu programa Jazz.hr, američki sastav Oregon svojim je dvosatnim nastupom u četvrtak navečer oduševio zagrebačku publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila malu dvoranu KD Vatroslava Lisinskog, a vrhunske glazbenike nagradila ovacijama i dugotrajnim pljeskom. 

 

Četvorica virtuoznih multiinstrumentalista, sjajnih improvizatora i skladatelja Ralph Towner, Paul McCandless, Paolino Dalla Porta i Mark Walker, prvi su put nastupili u Zagrebu, uglavnom izvevši vlastite kompozicije jedinstvenog zvuka zasnovanog na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda.

Za sam kraj ostavili su svoju himnu "Witchi-Tai-To", koju sviraju oko 40 godina, a koju je skladao američki glazbenik indijanskog podrijetla Jim Pepper na osnovi indijanske tradicijske narodne pjesme. U najavi Paul McCandless istaknuo je kako ju "uvijek pokušavaju svirati na drugačiji način".

Nastupom u Zagrebu legendarni Oregoni započeli su europsku turneju, koju nastavljaju u austrijskom Saalfeldenu, a zatim i u drugom gradovima zapadne Europe. 

Umjetnički ravnatelj jazz projekta Hrvatskog društva skladatelja Davor Hrvoj uoči koncerta rekao je da je riječ o bendu koji ga je osvojio još 70-ih godina, kada je poželio kupiti sve njihove albume.

Sastav su 1971. utemeljili gitarist, pijanist, klavijaturist, trubač i udaraljkaš Ralph Towner, saksofonist, oboist, klarinetist i svirač engleskog roga Paul McCandless, kontrabasist, violinist, pijanist i flautist Glen Moore te sitarist, tablist, udaraljkaš, klarinetist, violinist, gitarist, pijanist i marimbist Collin Walcott. Nakon što je Walcot 1984. poginuo u automobilskoj nesreći, njegovo je mjesto zauzeo tablist Trilok Gurtu ili je sastav djelovao kao trio, te mu se u kratkom razdoblju priključio udaraljkaš Arto Tuncboyaciyan. Od 1997. stalni je član bubnjar i udaraljkaš Mark Walker. 

Uoči nastupa u Zagrebu, sastav je napustio Glen Moore, no zamijenio ga je svjetski poznati basist Paolino Dalla Porta, koji se glazbenim senzibilitetom odlično uklopio u bend.

Tijekom karijere Oregon je ostvario suradnju s brojnim uglednim glazbenicima i orkestrima, primjerice s bubnjarom Elvinom Jonesom i violinistom Zbigniewom Seifertom te s Moscow Tchaikowski Symphony Orchestrom. Svoje je stvaralaštvo dokumentirao na tridesetak albuma od kojih su neki bili nominirani za nagradu Grammy.

Program Jazz.hr-a nastavlja se 7. svibnja nastupom Steve Kuhn Tria. Pijanist Steve Kuhn poznat je po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, a ugled je stekao svirajući s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju i s kojima će nastupiti u Lisinskom.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja