The Rosenberg Trio nastupio u »Lisinskom«

Ovacije za Rosenberge i Matu Matišića
The Rosenberg Trio nastupio u »Lisinskom«
Datum objave:
23.04.2015.
Autor:
Davor Hrvoj
Foto:
Davor Hrvoj

Jedan od najpoznatijih gypsy jazz sastava, The Rosenberg Trio nastupio je 20. travnja u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Nakon više od dvadeset i pet godina zajedničkog djelovanja u istoj postavi, vođa trija, gitarist Stochelo i njegovi bratići: ritam gitarist Nous'che i kontrabasist Nonnie Rosenberg sviraju s istim zanosom i entuzijazmom te poštovanjem koje iskazuju utemeljitelju stila, legendarnom gitaristu Djangu Reinhardtu. Pokazali su to izvedbama Reinhardtovih skladbi: »Nuages«, »Daphne«, »Artillerie Lourde«, »Festival 48«, »Vendredi 13« i »Minor Swing«.

            Osim što je sljedbenik Djangova autentična glazbenog jezika, trio ga je osuvremenio, između ostalog proširujući repertoar. Pokazali su to izvedbama skladbi svojih suvremenika, kao što je »Bossa Dorado« gypsy jazz gitarista Dorada Schmitta, tradicijskih djela, jazz standarda iz ranog razdoblja žanra, primjerice »Coquette« i »Dream of You« te filmske glazbe: »Speak Softly, Love« None Rote iz filma »Kum«, »Manha de Carnaval« Luiza Bonfe iz filma »Crni Orfej« i »Smile« Charliea Chaplina iz filma »Moderna vremena«. Podsjetili su i na svoju suradnju s jednim od najboljih jazz gitarista Birelijem Lagreneom s kojim su snimili albuma znakovita naziva, »Djangologists«. No, za njih nije važan žanr iz kojeg posuđuje teme za interpretacije već duh Dangove glazbe koji je uvijek prisutan u njihovom spoju jazza s romskom i europskom glazbenom tradicijom. U nekim su se izvedbama snažno osjetili i utjecaju flamenka.

            Predvođena vlakovođom Stochelom, ritam sekcija je vozila poput električne lokomotive, precizno i pouzdano. Osim kao virtuozan gitarist - improvizator - koji sola popunjava duhovitim citatima, Stochelo se predstavio kao autor. Naime izveli su i njegove skladbe »Double jeu«, te »For Sephora« koja je postala klasikom gypsy jazza.

            U središnjem dijelu koncerta na pozornicu su pozvali zagrebačkog gitarista Matu Matišića, vođu gypsy jazz sastava Hot Club Zagreb, koji je već nekoliko puta svirao sa Stochelom Rosenbergom. Pridružio im se u tri izvedbe osvojivši simpatije publike, ali i pljesak samih glazbenika što je najveće moguće priznanje. Oduševljena je publika ovacijama tri puta dozvala glazbenike na dodatke, od čega im se u dvije izvedbe ponovno pridružio Matišić.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja