Matija Dedić i Black Coffee Zadranima priuštili pravu jazz senzaciju

Matija Dedić i Black Coffee Zadranima priuštili pravu jazz senzaciju
Datum objave:
02.05.2015.
Autor:
Karla Belančić (eZadar.hr)
Foto:
eZadar.hr
Jučer se u cijelom svijetu raznim koncertima i manifestacijama obilježavao Međunarodni dan jazza, a među jazz gradovima domaćinima po prvi se puta našao i Zadar.
 
Taj veliki dan za sve jazz glazbenike i ljubitelje jazz glazbe uveličan je koncertom Matije Dedića i grupe Black Coffee, i to u jedinstvenom ambijentu terase Muzeja antičkog stakla.
 
Koncert u kombinaciji Matija Dedić, Black Coffee i Martine Thomas protekao je divnoj i opuštajućoj atmosferi. A to nam je potvrdila i sama Martine:
 
"Ovo je drugi put da sam imala priliku surađivati s Matijom. Svirka, na terasi Muzeja antičkog stakla uz pogled na Branimir.... fantastično!"
 
Koncert je organiziran u suradnji Turističke zajednice grada Zadra i Muzeja antičkog stakla u sklopu projekta Hrvatska 365.
 
Odaziv publike je bio i više nego dobar; za uživanje u dobroj glazbi tražilo se mjesto više. "Bilo je puno publike što znači da jazz ima i imat će svoje zadarske obožavatelje", kaže nam oduševljena Martine.
 
"Matija kao glazbenik je netko tko, po meni, ne poznaje granice svojih sposobnosti. On ide do krajnjih granica, a potom i preko tih granica. Nevjerojatan je. Kao da s klavirom ima neki poseban senzibilitet, poput nekakve ljubavne veze u kojoj se emocije ljubavi, mržnje, sreće i tuge konstantno bore za prevlast."
 
"Matija zahtjeva puno od klavira, ali i klavir zahtjeva puno od njega. I savršeno se nadopunjuju. Vjerujem da je u tome tajna njegove glazbe", kaže Martine.
 
Za Zadrane je Matija odsvirao većinu svojih jazz kompozicija koje su dodatne začinile poznate pjesme Black Coffee-ja poput Fragile, Besame Mucho, Route 66, i mnoge druge.
 
Na pitanje što je jazz, kako ga najbolje interpretirati riječima, odgovorila nam je za kraj Martine Thomas:
 
"Jazz je stanje uma, emocija, osjećaj. To je glazba za um i dušu "glazbenih šizofreničara". Tjera te na slušanje i razmišljanje, za razliku od većine današnje glazbe. Jazz je namijenjen glazbenim intelektualcima, kao što su bili Picasso ili Dali za surealizam. To je jazz..."
© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja