Tamara Obrovac Transhistria ensemble CD “Canto amoroso”

Tamara Obrovac Transhistria ensemble CD “Canto amoroso”
Datum objave:
22.05.2015.
Autor:
Davor Hrvoj

Koliko puta jedan umjetnik može iznenaditi tijekom svojega stvaralačkog vijeka? Koliko puta može redefinirati svoj izraz, a da i dalje ostane vjeran osobnom unutarnjem porivu, do kraja iskren, beskompromisan, prepoznatljiv i da svaki put zadrži visoku razinu umjetničke kreativnosti? Uspijevali su to samo najveći, oni čije je djelo ostalo za pokoljenja kao odraz izvrsnosti ljudskih dostignuća.

 

Od Tamare uvijek očekujemo nešto novo, ali kao i svaki put, dobijemo puno više. I na ovom albumu iznenađenja je napretek. Novi skladateljski dosezi, nove poruke, novi ritmovi, nova osjećajnost, nova komunikativnost...

Umjetnost bez granica!

 

Njezina je glazba autentična, iskonska i suvremena, osobna i univerzalna, regionalna i globalna.

U svojim izvedbama treperi nad svakom pjesmom, potpuno se uživljava, stapa se s njom i preobražava u neko drugo duhovno biće... sama postaje pjesma, a njena glazba obuzima slušatelje, ali i glazbenike.

 

Da bi dosegla potpunu harmoniju izraza, koja ju čini tako osebujnom autoricom, svoje Canto amoroso (Pjesme ljubavne) predaje u zagrljaj njezinom matičnom sastavu Transhistria Ensemble, s kojim je postigla mnoge uspjehe i puno puta trijumfirala na hrvatskoj i na međunarodnoj sceni.

 

Ovi svestrani i vrhunski instrumentalisti otvorena duha, s kojima je kroz dugogodišnju suradnju postigla gotovo telepatsko razumijevanje, sve njene zamisli provode u djelo na nekoliko razina: sviračkoj, duhovnoj, zvukovnoj i ugođajnoj, a njihova izvedba, u kojoj se zajednički upuštaju u nepredviđene ekstravagancije trenutne kreacije glazbe, ostvaruje tako još jednu novu Tamarinu dijalektalnu i glazbenu pustolovinu.

 

Canto amoroso donosi nam nove skladbe u kojima Tamara i Band s ljubavlju i s lakoćom spajaju iskonski, osobni osjećaj za poetiku tradicije sa suvremenom i univerzalnom slobodom improvizacije.

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja