Mimika / Mak Murtić ensemble nastavlja londonsku avanturu

Mimika / Mak Murtić ensemble  nastavlja londonsku avanturu
Autor:
Ognjen Tvrtković

Nastao prije 5 godina u vrijeme kad su tenor saksofonist i skladatelj Mak Murtić i njegova bolja polovica pjevačica ( i diplomirana grafička designerka !) Maja Rivić završavali studij na jednoj od ovdašnjih akademija sa suvremenu glazbu Mimika Mak Murtić Ensemble  se polako razvija u jednu od važnih novonastupajučih velikih orkestarskih formacija u Londonu, gradu koji ima gust i nadasve intrigantan jazz život. Koji uključuje kako stvaraoce sa velikobritanske, tako i svjetske glazbene scene. No, voditi veliki jazz orkestar koji uglavnom izvodi originalne skladbe Maka Murtića i to još sa ponešto neobičnim line-upom i  sa brojem članova koji se kreće skoro do 20-tak nije uopće laka stvar. No, rezultati su tu, potvrđeni kako permanentnim koncertiranjem, tako i sa prvim CD-om, al i najavom da će drugi CD/LP biti uskoro tiskan i da je za njega također materijal skoro pripremljen. U međuvremenu ovaj se zagrebački dvojac odlučio da nakon uspješno okončanog studija trajno nastavi djelovati u Londonu, makar ne žele zapostaviti ni aktivnosti u rodnoj im Hrvatskoj. Pa su tako i Maja Rivić i Mak Murtić već u više navrata surađivali sa Big Bandom HRT-a, zadnji puta na koncertu 19.veljače 2014. kada su Murtićeve skladbe izvedene u okviru jazz sezone EBU-a. Snimci Big Banda i Mimike idu na dva zasebna albuma, 1. Mak Murtic & Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije - Antarctica and other destinations, a 2. je Mimika Mak Murtic Ensemble - A Place Glowing a Brilliant Red

Pregledamo li samo gigove i važnije koncerte koje je MIMIKA orkestar apsolvirao u zadnjih par godina, možemo reći da zadovoljstvu nema granica. Jer orkestar je svirao već u dva navrata u okviru gigantskog Londonskog jazz festival koji svake jeseni okupira skoro sve veće londonske pozornice, išli su i  van grada na nastupe na jazz festivalima,a i otvorili su vrata važnih londonskioh jazz klubova. Čak što više, oni kojih ih vole i prate,a takvih je sve više među mladima ovdje u gradu na rijeci Temzi, mogu svakog mjeseca da svrnu u mali jazz klub Spice of Life smješten na rubu legendarnog Sohoa, u kome zahvaljujući organizatorima imaju mjesečnu rezidenciju. To je odlična prigoda da se vidi kako rastu, napreduju, kako ovaj orkestar sakuplja u svijim sekcijama neke od najboljih mlađi jazz solista Londona; i što je posebno zanimljivo u njemu je i dosta djevojaka!

Dakle 19-člani orkestar ima u svojim redovima 5-točlanu reeds sekciju, plus još jedan klarinet, bas gitaristu kome u formuliranju ritmičkih struktura pomaže i tubista ( koji uvijek koristi i dodatnu eletroniku ), dvije pjevačice, dvije trombonistice, te dva trubača, uz klaviristu ( koja povremeno se dohvata i električne gitare !), bubnjara i udaraljkaša, te još jednog člana zaduženog za live elektoniku. Murtić je skladatelj / aranžer koji polako sazrijeva- na nastupima se više ne dohvata tenor saksofona, nego samo dirigira, no u njegovoj ćemo iznimno zanimljovoj glazbi nači utjecaja odasvuda, ne samo glazbenih. Ima tu i reminiscencija na Ellingtona ( posebno klarinetski partovi !), i Gil Evansa i Mingusa, tomu je dodana dobra doza plesnog funka, pa i free rock/jazz mirođija, uz prizivanja na balkansko glazbeno nasljeđe. Njegova glazba zna biti vesela, duhovita, sa zanimljivim obratima i sa nekolicinom sjajnih solista ( trubači, saksofonisti/ saksofonistice ),a šarmantnoj se Maji Rivić na sceni pridružuje povremeno i njemačka pjevačica Sylvia Schmidt, koja je uz njih savladala i osnove hrvatskoj jezika, kad se dohvate priređivanja naših narodnih. Napokon, sastav je doista internacionalan, u njemu je još par Europljana, a povremeno sa njima nastupa i jedan bjeloruski konceptualni umjetnik.

Bili smo na nekoliko recentnih gigova- onaj u čuvenom jazz kluvu Vortex smještenom u kraju Dalston je bio doista više nego dobar. Ovaj je klub poznat po tomu što rado gosti neke od velikih europskih, britanskih i američkih solista, posebno onih avangardnih,a te večeri 7.svibnja je bio ispunjen do zadnjeg kutka.  Blistao je  na 6-strunskoj bas gitari Jamie Benzies koji je isporučivao ogromnu količinu plesne nergije svojim masnim funk linijama, pratili su ga ostali članovi kako u sekcijskom čitanju Murtićevih partitura , tako i u dugim solima- i činilo se da će se te večeri taj mali, intimni klub rasprsnuti od nagomilane energije.

Ostajemo na liniji- čekamo novi CD/LP/ i što još sve ne projekt i nove skladbe koje Mak Murtić prilježno piše, i pripremamo se za nove designerske i modne projekte koje naša Maja Rivić prezentira na koncertima.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja