Ljetna turneja Jazz orkestra HRT-a

Ljetna turneja Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
01.07.2015.

Petak, 3. srpnja u 21.30 – Plato ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod
Ponedjeljak, 6. srpnja u 21.30 – Klaustar Franjevačkog samostana, Hvar
Utorak, 7. srpnja u 21.30 – Gradski park, Metković
Srijeda, 8. srpnja u 21.30 – Morske orgulje i Pozdrav suncu, Zadar
Nedjelja, 12. srpnja u 21.30 - Balwan City, Grožnjan
Utorak, 14. srpnja u 21.30 – Trg slobode, Umag
Petak, 17. srpnja – Zagreb (Bundek)

Valerija Nikolovska, vokal
Viktor Lipić, klavijature
Marko Tolja, vokal (Umag)

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Jazz orkestar HRT-a
i ovoga ljeta poduzima turneju na kojoj će obići nekoliko gradova širom Hrvatske, od Slavonskog Broda, preko Dalmacije i Istre do velike završnice na ljetnoj pozornici na Bundeku u Zagrebu. Orkestar će predvoditi novoizabrani šef-dirigent Andreas Marinello, a pridružit će im se pjevačica Valerija Nikolovska i klavijaturist Viktor Lipić, s iznimkom koncerta u Umagu na kojemu Jazz orkestar HRT-a nastupa uz Marka Tolju!

Suradnja s Valerijom Nikolovskom i Viktorom Lipićem pokrenuta je na inicijativu Jazz orkestra HRT-a zahvaljujući čemu će njihove autorske skladbe zaživjeti u big band verziji. Autorski dvojac Nikolovska/Lipić koji se u posljednjih nekoliko godina (od 2008.) predstavlja kroz jazz trio LiVaDa (uz bubnjara Damira Šomena) svoje skladbe prepustio je iskusnim aranžerima Andreasu Marinellu, Luki Žužiću i Joeu Kaplowitzu. Njihov rukopis, uz jednu autorsku skladbu producenta orkestra Igora Geržine, pokazao se kao idealna kombinacija insajderskog poznavanja big band formacije i skladateljske invencije, a o međusobnom prepoznavanju i razvoju sjajne suradnje svjedoči i studijsko snimanje skladbi u jesen 2014. pod vodstvom Andreasa Marinella.

Jedna od najboljih hrvatskih jazz vokalistica, Valerija Nikolovska, glazbom se profesionalno bavi od 1987. Iskustvo je stjecala u nizu sastava blues, soul, funk, acid jazz, house i gospel usmjerenja kao što su Delta, Blues Power, Telefon Blues Band, Songkillers, Mayales, Eddy&Dus… Godine 2000. objavljuje samostalni album The Bright Side of the Blues (Aquarius Records), a 2004. autorski album Open. Istovremeno niže suradnje primjerice s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačiček, Meri Cetinić, Ivanom Kindl, Kristijanom Beluhanom, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Majkama i Dinom Dvornikom te s Jazz orkestrom HRT-a Dobitnica je nagrada Crni mačak i Donat fm. Od 2008. godine djeluje u jazz triju LiVaDa.


Viktor Lipić glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Zagrebu. U Zagrebu se priključio sastavu Mayales s kojim objavljuje album Svima želim raj za sve (Aquarius Records, 1999.). Kao producent, aranžer, autor i izvođač sudjelovao je na albumima The Bright Side of the Blues i Open Valerije Nikolovske. Bogato koncertno i studijsko iskustvo sječe kroz suradnje s glazbenicima poput Josipe Lisac, Radojke Šverko, Carol Cass, Igora Geržine, Reggiea Washingtona, Gabi Novak, Natali Dizdar, te sa svojim jazz-rock sastavom Baobab. Član je grupe Majke s kojom 2011. snima album Teške boje, surađuje s basistom Mariom Rašićem te s Joe Pandur Organic Triom. Sklada, aranžira i svira u Triju LiVaDa.


Mladi i popularni riječki glazbenik Marko Tolja, dobitnik Porina za najboljeg novog izvođača 2008. godine, znani je suradnik Jazz orkestra HRT-a: njihovi nastupi uvijek su obojani sjajnom razmjenom energije i muzikalnosti. Tako su primjerice još na ljeto 2012. poduzeli zajedničku turneju, nastupivši redom u Imotskom, Baškoj Vodi, Zadru, Šibeniku i Slavonskom Brodu, i svaki put bili ispraćeni ovacijama.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja