10. Siscia Open Jazz & Blues Festival

10. Siscia Open Jazz & Blues Festival
Datum objave:
03.07.2015.

Sisački jazz & blues festival već je bjelodana kulturna činjenica, deseto, slavljeničko izdanje, samo je potvrda da je Damir Kukuruzović stvorio hvale vrijednu konstantu hrvatske jazz i blues glazbe.

Opet je riječ o bogatom i kvalitetnom programu koji po 10. put sisačkoj publici nudi festival uz rijeku Kupu, odavno već sastavni dio turističke razglednice Siska i Hrvatske.

Iznimni klarinetist i saksofonist Željko Kovačević Kova otvorit će Festival sa svojim ZAGREBAČKIM DIXIELAND ANSAMBLOM koji nastavlja snažnu tradiciju glazbe naših djedova i baka, glazbe koja u izvedbi ovog ansambla dobiva novo značenje i novu životnu dugovječnost. Baština dixiea svakako nudi puno dobrog plesnog ritma i fantastičnih solo dionica odličnih glazbenika. Bit će to svojevrsni vremeplov za ljubitelje ovog jazz izričaja.

Martine Thomas & BLACK COFFE su vrlo zanimljiva jazz kombinacija. Martine je američka pjevačica podrijetlom s Haitija, a Black Coffe su jedan od najdugotrajnijih i najkvalitetnijih jazz bandova kod nas. Black Coffee je višekratno nominiran za diskografsku nagradu Porin od kojih prvu za najbolju jazz izvedbu za skladbu “Night and day” (Black Coffee / Oliver Dragojević) dobiva 1997. godine, a 2004. album “Krijanca” osvaja čak dvije nagrade: za najbolju instrumentalnu izvedbu (skladba “Tempera”, izvođač: Black Coffee / Matija Dedić) i najbolju jazz izvedbu (skladba “Oj more duboko”).
Okosnicu grupe čini ritam sekcija basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim all star postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D’Amato, Primož Grašič i drugi.
Posljednjih nekoliko godina Black Coffee najviše surađuje s talijanskim bandoneonistom – Danielom di Bonaventurum, s kojim 2009. godine objavljuju CD za talijansku etiketu “Caligola Records” iz Venecije pod nazivom “Dallaltra parte del Adriatico”.
Martine Thomas se pjevanjem počela baviti u New Yorku. Tri godine učila je klasično pjevanje, a paralelno je nastupala u newyorškom rock bandu “Pleasurewell” koji je jednom svirao kao predgrupa popularnom Princeu. Zadnjih godina živi u Hrvatskoj i aktivno surađuje s Black Coffee.
Vedran Božić, otac hrvatske rock gitare, oslonjen je na englesku blues rock tradiciju šezdesetih godina. Godine 1963.počinje javno nastupati. Od tada se kontinuirano bavi glazbom, i to kroz rad u nekoliko naših grupa (Roboti, MI, Boško Petrović Quintet, Time, Parni Valjak, Supersession Fidri – Sedak, Telephone Blues Band, Rockmastersi dr.). Dobitnik je nagrade “Status” – 1999. za najboljeg gitarista, 2001. u zagrebačkom Domu sportova, na dodjeli novinarske rock nagrade “Crni mačak” dobio je nagradu za životno djelo, a 25. svibnja 2004. “Mega Muzika” dodijelila mu je posebno priznanje za najveći utjecaj na električne gitariste u rock glazbi. O njegovom nastupu s Hendrixom napisano je već također dosta toga. Trenutno najviše radi sa svojim matičnim Telephone Blues Bandom.
Sinan Alimanović će nastupiti sa svojim jazz triom. Alimanović je jazz pijanist čiji nastup na sisačkom festivalu već godinama očekujemo, i evo, sad se to ostvaruje. Držim da će ovaj koncert biti jedan od vrhunaca jazza, ne samo ovogodišnjeg festivala.
Bio je jedan od članova grupe Kosovski Božuri iz Prištine. Ubrzo upoznaje Slobodana Bodu Kovačevića, na čiji poziv postaje član rock’n’roll grupe Indexi, a 1983. godine napušta Indexe, kako bi im se ponovo pridružio 1997. godine. Tokom osamdesetih godina surađuje s grupama kultne sarajevske rock’n’roll škole kao što su Bijelo Dugme, Ambasadori i mnogi drugi. Ipak, njegov glavni interes je jazz, što dokazuje djelima koja stvara i u kojima se osjeti veliki utjecaj Weather Reporta, Miles Davisa, Herbie Hancocka…ali se jako puno oslanja i na glazbenu tradiciju ovih prostora. Album „Bosnia Groove“ zasigurno je jedan od najboljih jazz albuma ikad snimljenih u ovom dijelu Europe. Sinan Alimanović je i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.
Trio Quatro All Stars Band je svojevremeno, pred dvadesetak godina, obilježio country, blues i rock scenu u Sisku. Njihovi nastupi u Sisku i danas su zanimljivi publici, obilje je to dobre glazbe. Značajna glazbena imena su često na pozornici – Vedran Božić, otac hrvatske rock gitare koji je 1969. g podijelio stage s legendarnim Jimijem Hendrixom, Krešimir Oremuš koji je svirao europsku turneju s Wes Mackeyem, Jimmy Eduard Matešić, Tomislav Goluban, Damir Kukuruzović….
S´wing over band, predvođeni sjajnim klavijaturistom Hrvojem Vrankom, sastav je koji njeguje jazz standarde s naglaskom na swingu uz pokoji pažljivo odabrani blues. Njihov je repertoar zanimljiv svim generacijama
Wes Mackey će zasigurno biti vrhunac blues ponude ovogodišnjeg festivala. Legendarni glazbenik i jedan od posljednjih Mohikanaca autentičnog bluesa već je poznat našoj publici, ovo nije prvo gostovanje u Hrvatskoj. Od Južne Karoline i upijanja istinskog bluesa put ga je odveo u Kanadu, ali 50-ak godina nastupa po cijelom svijetu, računajući i neke vrlo egzotične zemlje, postajući tako svojevrsni blues misionar. Muddy Waters, John Lee Hooker, Jimmy Reed, Stevie Wonder…samo su neki od blues velikana s kojima je surađivao i nastupao.
Damir Kukuruzović, Robin Nolan i Wawau Adler bit će, dakako šlag na torti ovogodišnjeg festivala, kako to već po defaultu bude, jer finalni koncert uvijek je zgoda vidjeti i čuti Damira u kombinaciji s nekom od svjetskih gipsy swing zvijezda. Tu posebna najava niti ne treba. Wawau Adler i Robin Nolan spadaju među najveće gitarističke virtuoze današnjice. Oni su najznačajniji predstavnici stila glazbe Djanga Reinhardta. Na pozornici će im se pridružiti i ženski vokalni ansambl Lađarice.
Čini se da se Sisak ovog ljeta neće pržiti samo zbog sunčanih ljetnih dana…Damirov gipsy swing hot club, po uzoru na velikog Djanga i ovog ljeta nastavlja svoju glazbeno atraktivnu priču.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja