Giipuja i Elvis Stanić nastupaju u Kastvu

Giipuja i Elvis Stanić nastupaju u Kastvu
Datum objave:
18.07.2015.

Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma GIIPUJA kojim se progresivni kastavski jazz glazbenik s diplomom jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se predstavlja kastavskoj publici s novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća MENART  koja je objavila nosač zvuka. Uz Damjana Grbca na kontrabasu te bubnjara Tončija Grabušića, sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimeziju interpretacije uz saksofonistu Andreasa Marinella te zagrebačkog multiinstrumentalista Marka Firsta koji osim sopela i drugih egzotičnih puhačkih instrumenata svira violinu.

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša te najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Kao skladatelj posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je na području tzv. world glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Elvis Stanić je samostalno i s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu, a posebno je važno za istaknuti kako je dva puta (1998. i 2003.) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Elvis Stanić će u ovom programu Kastafskog kulturnog leta izvoditi skladbe na gitari i harmonici. Harmonika je danas neizostavni instrument Kastva i Kastavštine te će se stoga na poseban način sljubiti u izvođenim aranžmanima obzirom da GIIPUJA njeguje sopele koje su prije harmonike ”vladale” Kastavštinom. Valja istaknuti kako je tradicionalna glazba Istre i Primorja  – istarska ljestvica, zaštićena od UNESCO-a, možda nešto najoriginalnije što ovi krajevi u smislu glazbe baštine pa će tako ovaj program uvelike doprinijeti prezentiranju bogatog kulturnog i tradicijskog naslijeđa.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja