Glazbena poslastica za respektabilnu obljetnicu

Glazbena poslastica za respektabilnu obljetnicu
Datum objave:
20.07.2015.

Službeni program ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala započeo je 3. srpnja 2015. koncertom pod nazivom Liburnia Jazz Union, feat, Croatian Jazz All Stars. Uz umjetničkog direktora Festivala Elvisa Stanića, na otvorenju su govorili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i predsjednik skupštine Primorsko-goranske županije dr. Željko Plazonić koji su istaknuli iznimnu ulogu Festivala u promociji turizma i razvoju kulture grada i regije, te ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš koji je istaknuo njegov međunarodni ugled i važnost, ne samo za grad i županiju, nego i za kulturu Republike Hrvatske. Naime, tijekom svih tih godina na Festivalu su nastupili važni hrvatski i svjetski glazbenici jazza i njemu srodnih žanrova, a publiku su, uz domaće ljubitelje glazbe, ali i umjetnosti općenito, činili njihovi istomišljenici iz cijeloga svijeta. Čestitajući Staniću, Šipuš ga je prozvao vrhunskim kuharom koji godinama znalački spaja razne glazbene sastojke i objedinjuje ih u jedinstveno umjetničko (d)jelo.

Multinadaren glazbenik

            Stanić je i ove godine organizirao priredbu od multikulturanog značaja, a 15. obljetnicu Festvala odlučo je započeti gala koncertom u kojem su nastupili neki od vodećih hrvatskih jazz glazbenika, ujedno njegovi dugogodišnji suradnici. Slavljenički su koncert na predivnoj opatijskoj Ljetnoj pozornici svojim nastupima, pod Stanićevim vodstvom uveličali oni koji zauzimaju posebno mjesto u povijesti Festivala, koji su ga svojim nastupima obilježili, ali i neki koji su uz njega stasali, koji su se upravo na njegovim koncetima zarazili jazz glazbom a poslije i stjecali neophodna znanja. Naime, ne manje značajna je i njegova pedagoška uloga. Bila je to ujedno posveta, ali i zahvala legendarnoj lovranskoj “Jazz konobi” u kojoj je frcnula iskra što je zapalila plamen Liburnia Jazz Festivala, na početku održavanog u Lovranu, a u kojoj su svoje prve korake napravili ili najuzbudljivije sessione odsvirali mnogi od tih glazbenika. Osim toga, bio je to svojevrsni presjek jednog dijela Stanićeve karijere koji je “raskrinkao” nekoliko lica i naličja (ne sva) ovog svestranog umjetnika koji sjajno pliva u raznim vodama, od mainstream i pop jazza, preko fusiona i world musica do latina i brazilske glazbe; vrhunskog gitarista, harmonikaša i skladatelja, ali i organizatora. I na ovom koncertu pokazao je da je multinadaren glazbenik koji s lakoćom i uvjerljivo istupa u bilo kojem od spomenutih područja.

Posveta Jazz konobi

            Na ovom koncertu uz standarde ravnopravno su bile zastupljene i skladbe hrvatskih autora, glazbenika Liburnijskoga jazz kruga predvođenih Stanićem. Velik entuzijazam, strast i radost muziciranja, smiješak na njihovim licima i iskre u očima, bile su jasan znak koliko im je taj koncert važan, koliko cijene Festival i smatraju ga važnim dijelom svojih karijera.

            Uvodni nastup pripao je Draženu Turini - Šajeti koji je na samom početku uz pratnju Elvisa Stanića i saksofonista Denisa Razumovića otpjevao vlastitu pjesmu posvećenu kontrabasistu Darku Miheliću - Boći i njegovoj Jazz konobi. Nastavili su autentični glazbenici iz Jazz konobe koji su, uz Stanića, najzaslužniji što je pokrenuta priča zvana Liburnia Jazz Festival: kontrabasist Mihelić, gitarist Spartaco Črnjarić, bubnjar Alain Ožbolt i saksofonist Razumović. U jednoj izvedbi pridružio im se Stanić, ali ovom prigodom kao harmonikaš. Središnji dio koncerta obilježio je nastup Elvis Stanić Banda u kojem uz njega sviraju klavijaturist Maasej Kovačević, kontrabasist i bas gitarist Goran Rukavina i bubnjar Branimir Gazdik, s gostom, konga bubnjarem i udaraljkašem Hrvojem Rupčićem. Njima su se u pojedinim izvedbama pridruživali pjevači: Meri Trošelj koja je bila stalna članica prve postave Banda, te Alba Nacinovich, Tina Vukov, Marko Tolja i Tamara Obrovac. U međuvremenu su se u duo izvedbama predstavili Alba & Leo te Stanić i Neven Frangeš.

Šlag na slavljeničkoj torti

            Za desert Stanić je pripremio šlag koji obogaćuje sve jazz torte na svijetu, koji je poznat u svim kulturama, ali ga svi pripremaju na vlastiti način, s mirisom i okusom kuhinje iz vlastitog podneblja. Naziv šlaga koji je uljepšao slavljeničku tortu Liburnia Jazz Festivala je “Mercy, Mercy, Mercy”, a patentirao ga je legendarni jazz pijanist i skladatelj Joe Zawinul, najvažniji od glazbenika koji su nastupili na dosadašnjim izdanjima, kojeg je Stanić nazvao kumom Festivala. U toj izvedbi, Zawinulu u čast, Stanićevu su se bandu pridružili pijanist Neven Frangeš koji je oduševio odsviravši nadahnut solo, a potom i ostali sudionici koncerta koji su dohvatili raznorazne udaraljke i pobrinuli se da on završi uzbudljivim jam sessionom. Još jednom majstor je uspio okupiti, pripremiti i potaknuti suradnike na spontano muziciranje, ono što jazz glzbu čini tako uzbudljivom. Iako Zawinul više nije s nama, njegovo “kumstvo”, kao i Stanićevo “očinstvo” garancije su svijetle budućnosti Liburnia Jazz Festivala.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja