Umjetnost za neiskvarena srca

Umjetnost za neiskvarena srca
Datum objave:
20.07.2015.

U Vrbniku na Krku od 11. do 15. srpnja održan je Vrbnik Music Camp pod vodstvom poznatog kontrabasista Damjana Grbca. Uz njega kao predavači sudjelovali su pjevačica Lela Kaplowitz, klaviristica Dina Rizvić i gitarist Spartaco Črnjarić. Polaznici su stjecali znanja na području pop, rock, etno i jazz glazbe. Nastavak je to jazz aktivnosti, koncerata koji se već četiri godine ispred vrbničke konobe Nada održavaju od lipnja do rujna, u prosjeku dva puta tjedno.

            U četvrtoj godini održavanja Vrbnik Music Campa po prvi je put organiziran Ribarnica Jazz Fest na kojem se predstavljaju ugledni hrvatski i inozemni jazz glazbenici. Nakon sastava Sunny Side (12. 7.) gitarista Domagoja Vičevića (13.7.), sastava Borna Šercar's Jazziana Croatica (14. 7.) i Tria Sveti (15.7.) na vrbničkom je jazz festivalu 16. srpnja nastupio riječki gitarist Darko Jurković Charlie. U predivnom, opuštenom ugođaju Jurković je oduševio nekonvencionalnim sviranjem dvije gitare istodobno. Izvodio je vlastite skladbe i standarde, a posebice je dojmljiva bila njegova obrada skladbe “Air” Johanna Sebastiana Bacha. Upravo je sklonost prema objedinjavanju jazza i klasične glazbe - osjećalo se to i u izvedbama djela jazz glazbe - to što njegove izvedbe čini intigrantnima i zamamnima. Ljepota kojom tumači teme, maštovite improvizacije, profinjenost, glazbena elegancija, pozitivne vibracije, lakoća kojom svira najsloženije pasaže, sve to njegovo stvaralaštvo uzdiže na razinu visoke estetike.

            Kako objasniti razdragana lica i širom otvorene oči dječice koja su koncert pratila iz prvog reda, a na trenutke i zaplesala? Jesu li išta od odsviranog razumjela? Možda i nisu, ali osjetila su neko posebno uzbuđenje, očaranost nečime što je dodirnulo njihova stereotipima neopterećena srca i omogućilo im da uživaju u apstraktnoj umjetnost. Mnogi od odraslih ne žele učiniti mali napor, potruditi se shvatiti o čemu se radi. Žalosno je što su mnogi od njih važne karike u procesu valorizacije istinskih vrijednosti hrvatske kulture, a time i njezinog institucionalnog promoviranja i predstavljanja u zemlji i inozemstvu. Zašto neki umjetnici poput Jurkovića ne dobiju zasluženo priznanje? Ma ne trebate mu dati priznanje; dajte mu da svira; dičite se njime; neka uzdiže ugled Republike Hrvatske. Za to je potreban tek mali napor - otvoriti u sebi dječje, neiskvareno srce, prepoznati i staviti na pravo mjesto, ono koje njegovo stvaralaštvo zaslužuje. Kao i njegova glazba, i vrbnički se jazz festival odvija daleko od očiju šire glazbene javnosti što bi se svakako trebalo promijeniti.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja