Večer u Grožnjanu posvećena Bošku Petroviću: Kompetentni tumači majstorovih djela

Večer u Grožnjanu posvećena Bošku Petroviću: Kompetentni tumači majstorovih djela
Datum objave:
27.07.2015.

Koncertom na festivalu Jazz is Back! BP u Grožnjanu, koji se održava usporedno s Ljetnom jazz školom Hrvatske glazbene mladeži, odana je počast poznatom jazz glazbeniku Bošku Petroviću, dugogodišnjem voditelju Škole i utemeljitelju i voditelju grožnjanskog festivala, koji je preminuo 10. siječnja 2011. u Zagrebu. Program je počeo otvorenjem izložbe fotografija Boška Petrovića autora Davora Hrvoja i plakata festivala Jazz is Back! autora Nenada Dogana u Gradskoj galeriji Fonticus. O izložbama, predstojećem koncertu i važnosti Boška Petrovića za grad Grožnjan govorili su voditelj galerije Eugen Borkovsky, načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz i voditelj Polivalentnog kulturnog centra u Grožnjanu Rino Duniš.

U koncertnom dijelu nastupio je sastav koji bi zasigurno Petrović odabrao da izvodi njegove ili skladbe iz njegova repertoara koje su bile na programu. Bili su to od reda njegovi dugogodišnji suradnici – bas gitarist Mario Mavrin koji je s Petrovićem svirao četrdeset godina, gitarist Primož Grašić, vibrafonist Vid Jamnik koji je bio njegov učenik i mnogi drže da je njegov nasljednik te bubnjar Ratko Divjak. Upravo su ti glazbenici kompetentni tumači njegove glazbe, oni koji mogu uvjerljivo prenijeti duh njegova djela, što im je u potpunosti uspjelo. O tome su svjedočile ovacije ljubitelja jazza, polaznika Ljetne jazz škole i namjernika koji su ispunili Balwan City i obližnje ulice.

Koncert je počeo trio Mavrin/Grašič/Jamnik koji nastavlja djelo najdugovječnijeg Petrovićava sastava s Mavrinom i Grašičem, a nakon tri izvedbe pridružio im se Divjak. Posebice su dojmljive bile izvedbe Petrovićevih skladbi »U mukama rođena«, »Zagreb By Night« i »Sigurd's Garden« te Mavrinove »Samba da Pipi«.

Na oduševljenje publike, u drugom dijelu koncerta nenajavljeno im se pridružio engleski klavirist i pjevač Georgie Fame koji je često kao gost nastupao uz trio Boška Petrovića, pa i u Grožnjanu. U izvedbama jazz standarda podsjetio je na tu suradnju uveličavši predivnu večer posvećenu jednom od najvažnijih hrvatskih umjetnika, Bošku Petroviću.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja