Veliko finale 10. Siscia Open Jazz&Blues Festivala

Veliko finale 10. Siscia Open Jazz&Blues Festivala
Datum objave:
27.07.2015.

DAMIR KUKURUZOVIĆ, WAWAU ADLER I ROBIN NOLAN –

veliko finale 10. Siscia Open Jazz&Blues Festivala

 

piše: Dinko Husadžić Sansky

 

Siscia open jazz & blues festival nizom je koncerata i izložbom fotografija  proslavio svoj deseti rođendan, a već po tradiciji ponudio je građanima Siska vrhunska glazbena imena, kako s domaće scene, tako i značajnih svjetskih blues i jazz glazbenika.

Damir Kukuruzović je odavno tu postavio visoke standarde i razumljivo je u jazz klubu uvijek vidjeti sjajna imena.

Obilježavajući 10. obljetnicu rada Siscia Jazz Cluba, Foto galerija Siscia obscura organizirala je drugu izložbu pod nazivom “ Jazz u podne “, u subotu, 27. lipnja u 12 sati. Prva izložba sa ovom temom održana je 2011. godine, a sada smo mogli vidjeti fotografije sisačkih jazz događanja u novijem razdoblju. Autori fotografija su: Bohorc Ivica Jerry, Dalibor Andres, Hrvoje Mareković i Miroslav Arbutina-Arbe. Izloženo je šezdesetak fotografija, a izložba će biti otvorena do 01. 08. 2015. godine. Kao i na prethodnoj izložbi, ispred galerije svirali su  Damir Kukuruzović i prijatelji.

Festival je u subotu, 4. srpnja,  otvorio Zagrebački dixieland ansamble, sastav koji je,  obzirom na repertoar, probudio duh starih dixie vremena i kojeg vodi veliki majstor Željko Kovačević Kova. Drugog dana festivala nastupila je uzbudljiva  američko-hrvatska kombinacija hvaljenog i Porinom nagrađivanog benda  Black Coffe i američke pjevačice podrijetlom s Haitija, Martine Thomas.

Vedran Božić i njegovi Rock Masters čvrstim zvukom razdrmali su prostor uz obalu rijeke Kupe. Posebna priča bio je koncert najvažnijeg bosanskohercegovačkog  jazz glazbenika, Sinana Alimanovića koji je sa svojim Triom glasovitim američkim jazz standardima pokazao koliko zna i može i koliko su jaki njegova gotovo jarrettovska izvedba i poimanje klavirskog jazza.

Slijedili su nastupi  Trio Quatro All Stars benda, S´wingovera koje uspješno predvodi naš odlični pijanist Hrvoje Vranko te Wes Mackeya i njegova Blues Traina …dobre kombinacije bluesa, jazza, čak i countryja….na zadovoljstvo publike koje nije manjkalo niti jedne festivalske večeri.

Veliki završetak ovogodišnjeg slavljeničkog izdanja sisačkog festivala majstorski su odradili Damir Kukuruzović i njegova ekipa Django group, uz posebne goste. Bili su to Wawau Adler (Njemačka) i Robin Nolan (Engleska/Nizozemska), dvojica glazbenika koji su sam vrh gipsy swing gitare u svijetu… i uz njih, vrlo nadahnute, emotivne i talentirane djevojke iz skupine Lađarice, čiji su se glasovi, uz izvedbe romskih klasika, odlično uklopili uz gitaristički gipsy swing zvuk velikih majstora.

Dva sata koncerta, s tim vrhuncem glazbenog pobratimstva gipsy swing gitarista i vokala Lađarica, bili su sjajna „točka na i“ ovog festivala.

Kristalna kocka vedrine, sa svojih 400 mjesta, bila je premala za sve koji su željeli nazočiti koncertu. Šteta je da je zbog vremenskih uvjeta koncert bio u ovoj dvorani, a ne u Starom gradu, već po tradiciji. Ali, eto, ako je to jedina zamjerka, a uglavnom jeste, onda se nema razloga žaliti.

Damir Kukuruzović dao nam je još jedan odličan glazbeni festival. Nema dvojbe da slijede novi potezi.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja