Last Minute Open Jazz Festival

Last Minute Open Jazz Festival
Datum objave:
07.08.2015.

Propovjednici jazza

 

            U organizaciji Akademije svega u Balama je 1. kolovoza započeo deveti Last Minute Open Jazz Festival. Čast da ga svojim nastupom otvori pripala je pjevaču Robertu Tomiću Zuberu koji je nastupio uz Blue World Trio (harmonikaš Miroslav Navračić, violinist Emil Gabrić i kontrabasist Ivan Gazibara) te gitarista Nikšu Bratoša kao posebnog gosta. Publiku koja je ispunika sve kutke predivnog trga Tomaso Bembo oduševili su izvedbama starogradskih i narodnih pjesama: romskih i makedonskih te sevdalinki... Zavidno instrumentalističko umijeće pokazali su Navračić te Gabrić koje u trenutku nadahnuća i zapjevao. Uz njih je pjevala i publika koja ih je ispratila ovacijama.

            Uz zadnje taktove njihove glazbe počela je padati kiša i nastavak koncerta bio je pod upitnikom. Nastup španjolskog sastava Atom odgođen je za sutradan, a miljenici baljanske publike, Damir Kukuruzović Django Group i Zoran Predin, zasvirali su u natkrivenom ulazu u Gradsku vijećnicu, na suprotnoj strani od pozornice. Naime, unatoč kiši mnogobrojani su ljubitelji jazza i namjernici strpljivo čekali nastavak na trgu, iako su tek neki imali kišobrane. Čim su počeli svirati iz okolnih su se uličica pojavili mnogi koji su iz prikrajka, iz nekog zaklona od kiše, čekali razvoj situacije. Kao da nitko nije otišao! Okruženi oduševljenom publikom koja ih je gotovo mogla dodirnuti, glazbenici su dobili novi poticaj i zasvirali u posebnom zanosu. No, već nakon prve izvedbe nestalo je struje i koncert je prekinut, a organizator se opet našao na mukama.

            Od kiše, koja je nemilice padala, neki su se sklonili u Jazz konobu Kamene priče u kojoj je festival osmišljen i u kojoj su održani nebrojeni koncerti i nezaboravni jam sessioni. U konobi su se našli i glazbenici koji su, već iz navike, počeli vaditi svoja glazbala i pripremati se za svirku - za svoju dušu, i za dušu pokojeg “grešnika” kojeg su svojom glazbom blagoslovili i barem na trenutak oslobodili briga i problema. Gitaristi Damir Kukuruzović i Goran Grgurač, violinist Bruno Urlić i bas gitarist Ivan Sanković, ni krivi ni dužni preuzeli su ulogu propovjednika - propovjednika jazza. Odjednom su se našli okruženi tolikim, sad već vjernim obožavateljima, koji su ih u ovom prostoru mogli doslovno dodirnuti. Kontakt između publike i glazbenika ostvaren je u svakom pogledu: pjevušenje uz poznate teme, oduševljenje njihovom interpretacijom gypsy swinga, ovacije nakon bravuroznih sola, tapšanje po ramenu, povici odobravanja, obostrana dobacivanja, ples - sve to uz vrhunsku svirku kvarteta. Je li to ugođaj kakav je vladao 1930-ih u pariškim boemskim lokalima u kojima su svirali Django Reinhardt i Stephane Grappelli?! Esencija gypsy swinga!

            Kad se očekivalo da će ovaj privatni, a opet javni koncert završiti, u konobi se pojavio Zoran Predin koji nije mogao odoljeti ugođaju, iako je bilo prekomplicirano instalirati i mikrofon s ozvučenjem. No, on je zapjevao bez mikrofona što i nije bilo teško jer prisutni su u glas pjevali s njim. I tako dugo u noć...

 

Paljevina kakva se rijetko čuje

 

            Drugu večer Last Minute Open Jazz Festivala, koji se u organizaciji Akademije svega od 1. do 4. kolovoza održava u istarskom gradiću Bale, svojim je nastupom otvorio je talijanski Marco Bolfelli Trio. Uz gitarista Bolfellija svirali su kontrabasist Simone Serafini i bubnjar Igor Checcini. Program su ispunile Bolfellijeve skladbe nadahnute prirodom, ali i glazbom, primjerice pjesništvom Joni Mitchell, kao i osebujna obrada standarda “Take the A Train”. Izvodili su ih u maniri mainstream jazza, mekano, nježno, s primjerenom dinamikom. Posebice je dojmljiv bio Checcini, maštovit bubnjar zavidne tehnike, koji svira s ukusom.

            Program je nastavljen koncertom Atom Quarteta koji je trebao nastupiti prethodne večeri ali je njihov nastup odgođen zbog kiše. Sastav je utemeljen prošle godine Barceloni iako niti jedan od članova nije Španjolac. Članovi kvarteta, od reda vješti improvizatori: argentinski pijanist Carlos Fagin koji je nedugo stanovnik Pule, urugvajski saksofonist Gonzalo Levin, argentinski kontrabasist Camilo Fernandez i portugalski bubnjar Joao Vieira, ujedno su autori svih skladbi. Njihov je mainstream prožet diskretnim latino prizvukom, a ugođaj je elegičan.

            Koncert je svojim nastupom zaključio Marko Ramljak Band. Uz violinista Ramljaka svirali su glazbenici s kojima je snimio svoj novi CD “Mindset” koji je tom prigodom promovirao: saksofonist Lenart Krečić, klavijaturist Maasej Kovačević, bas gitarist Luka Veselinović, bubnjar Branimir Gazdik i udaraljkaš Hrvoje Rupčić. Izvodili su Ramljakove skladbe nadahnute jazz-rockom iz 1970-ih s elementima world musica. Radi se o atraktivnim temama koje odlično korespondiraju sa spomenutim stilom. Od prve skladbe svirali su energično, s puno sjajnih solaža svih članova. Njihovu jazz-rock paljevinu, kakvu rijetko čujemo na našim pozornicama, publika je nagradila ovacijama.

 

Bale hrvatska jazz metropola

 

            U Balama je od 1. do 4. kolovoza, u organizaciji Akademije svega održan Last Minute Open Jazz Festival. Nakon koncerata Roberta Tomića Zubera uz Blue World Trio i Nikšu Bratoša, Damir Kukuruzović Django Group i Zorana Predina, Marco Bolfelli Trija, Atom Quarteta i Marko Ramljak Banda, koji su održani prve dvije večeri, program festivala je nastavljen ništa manje uzbudljivim nastupima dvojice riječkih gitarista mlađeg naraštaja.

            Nakon što je s orguljašem Joeom Kaplowitzem i bubnjarem Ratkom Divjakom snimio album “Phantom's Whisper” gitarist Bruno Mičetić je proširio sastav uključivši saksofonista Vojkana Jocića. To je uvjetovalo djelomičnu promjenu pristupa, a svakako repertoara koji je na ovom koncertu sadržavao standarde raznolika karaktera, od broadwayskih pjesma, preko djela freeovca Ornettea Colemana do onih fusion gitarista Pata Methenyja.

            Zvijezda treće večeri festivala bila je američka pjevačica Ty le Blanc koja je nastupila uz riječkog gitarista Zorana Majstorovića te dvojicu talijanskih glazbenika: bas gitarista Alvisea Seggija i bubnjara Tommasa Cappellata. Publiku je osvojila osebujnim obradama hitova kao što su “Summertime”, “My Funny Valentine”, “Stand By Me”, “Georgia On My Mind” i “House of the Rising Sun” koje je pjevala s puno osjećaja, proživljeno. Svaku njezinu izvedbu publika je pozdravila ovacijama. Bilo je tako i na jam sessionu održanom u Jazz konobi Kamene priče na kojem su, uz spomenute glazbenike, nastupili hrvatska pjevačica Melita Lovričević i australski saksofonist Trevor Brown.

            Zadnji dan festivala započeo je glazbenom radionicom koju je u Jazz konobi Kamene priče i ispred Gradske vijećnice za djecu različitih uzrasta održala pjevačica Lela Kaplowitz uz pomoć gitarista Zorana Majstorovića i pijanista Joea Kaplowitza.

            Večernji program započeo je Dusha Connection  Jazz Trio (pijanist Maximilian Tschida, kontrabasist Alessandro Vicard i bubnjar Esad Halilović) iz Beča s gostom, australskim saksofonistom i flautistom Trevorom Brownom. U programu pod nazivom “Alena” izvodili su narodne pjesme s područja Balkana u suvremenim jazzističkim obradama i skladbe vođe sastava Halilovića. Kao improvizator istaknuo se Brown.

            Festival je svojim nastupom zaključio mađarski sastav Djabe uz sudjelovanje legendarnog gitarista Stevea Hacketta. Svirali su skladbe članova banda, ali i Hackettove, one koje je izvodio s kultnim sastavom progresivnog rocka Genesis, ali i tijekom samostalne karijere. U suradnji s njim glazba sastava Djabe dobila je novu dimenziju. Zadržavši jazz-rock i world music karakter, usmjerena je i prema rocku. Hacket se predstavio sjajnim gitaristom, jednako uvjerljivim svirajući električnu i akustičnu gitaru. Bio je to sjajan finale četverodnevnog Last Minute Open Jazz Festivala koji je tijekom četiri dana mali istarski gradić Bale učinio hrvatskom jazz metropolom.

Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Novog lista od 3., 4. i 6. kolovoza 2015.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja