Ciklus koncerata Jazz orkestra HRT-a

Ciklus koncerata Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
07.09.2015.

JAZZ CIKLUS

 

Jazz orkestar HRT-a

Andreas Marinello, šef-dirigent

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

 

1.

Utorak, 15. rujna 2015. u 20 sati

Miljenko Prohaska

Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko

Andreas Marinello, dirignet

 

Zahvaljujući skladbama i aranžmanima te dugogodišnjem umjetničkom vodstvu Miljenka Prohaske, Plesni orkestar RTZ-a, danas Jazz orkestar HRT-a, oblikovao je svoj prepoznatljiv i autentičan zvuk, koji su cijenili vodeći autoriteti jazza poput Leonarda Feathera, Dizzyja Gillespiea, Dona Ellisa, Clarka Terryja, Johna Lewisa i drugih. U svojevrsnoj retrospektivi, na 90. obljetnicu maestrova rođenja, Jazz orkestar HRT-a podsjeća na širinu njegovih glazbenih interesa. Orkestru se pridružuju vokalne dive čije je karijere dobrim dijelom obilježio maestro Prohaska: Radojka Šverko i Zdenka Kovačiček.

 

2.

Srijeda, 7. listopada 2015. u 20 sati

Frank Zappa & Edward Palermo

Edward Palermo, dirigent, saksofon, skladatelj, aranžer (SAD)

 

Utjecaj Franka Zappe na generacije glazbenika najrazličitijih stilskih usmjerenja jedan je od najfascinantnijih glazbenih fenomena u drugoj polovici 20. stoljeća. Svojim opusom već je za života stekao gomilu poklonika, a jedan od njih je i njujorški alt saksofonist, aranžer, skladatelj i pedagog Ed Palermo, koji već 35 godina vodi vlastiti big band. Prekretnica u djelovanju bila je odluka da orkestar nakon smrti Franka Zappe, 1993., počne izvoditi njegove skladbe u Palermovim aranžmanima. Sačuvavši svježinu Zappina duha i njegov nenadmašni humor, projekt je doživio trenutačni uspjeh na klupskoj jazz sceni Velike Jabuke, te do danas rezultirao s tri albuma.

 

3.

Srijeda, 4. studenoga 2015. u 20 sati

Stan Kenton – Artistry in Rhythm

Lasse Lindgren, dirigent, truba (Švedska)

 

Redovito predstavljanje repertoarnih skladbi dužnost je svakog profesionalnog big banda, a opus koji zaslužuje nekoliko koncerata zasigurno je onaj Orkestra Stana Kentona. Kroz gotovo četiri desetljeća, koliko je taj skladatelj, aranžer i pijanist vodio vlastiti orkestar, neki od najvećih jazz glazbenika ostavili su dubok trag u stilskom izričaju, ali i raskošnom zvuku Orkestra. Redoviti gost Jazz orkestra HRT-a, švedski trubač, skladatelj i bandleader Lasse Lindgren, ovaj će put predstaviti neke od najvažnijih skladbi prve faze Orkestra Stana Kentona, kojom je i stekao kultni status među zaljubljenicima big band zvuka.

 

4.

Srijeda, 2. prosinca 2015. u 20 sati

Nova generacija hrvatskog jazza

Lana Janjanin, klavir, vokal, skladateljica

Dina Rizvić, klavir, vokal, skladateljica

Šimun Matišić, vibrafon, skladatelj

Andreas Mariello, dirigent

Sve veći broj mladih hrvatskih jazz glazbenika obrazovanje stječe na uglednim međunarodnim jazz sveučilištima; među njima troje privlači pažnju izuzetnim skladateljsko-aranžerskim i sviračkim vještinama. Sveučilišta u Beču i Bostonu, te uvijek inspirativna Muzička akademija u Zagrebu, izbor su klaviristica i skladateljica Dine Rizvić i Lane Janjanin te mladog skladatelja i vibrafonista Šimuna Matišića, kojega je veliki Boško Petrović proglasio svojim nasljednikom. Pisanje za big band formaciju zasigurno će im biti dodatni vjetar u leđa, pri čemu Jazz orkestar HRT-a opravdava ulogu glavnog domaćeg inkubatora budućih vrhunskih jazz glazbenika.

 

5.

Srijeda, 3. veljače 2015. u 20 sati

Večer s Arsenom

Silvije Glojnarić, dirigent
 

Jedinstvena umjetnička pojava na ovim prostorima, Arsen Dedić (1938.-2015.), između svih umjetničkih disciplina uvijek je iznova pronalazio put za nove reinterpretacije. Uspješne suradnje s nekadašnjim Plesnim orkestrom i Big bandom, a današnjim Jazz orkestrom HRT-a, pozivaju na nova promišljanja njegova izraza. Jedan od onih koji spomenuti opus duboko osobno doživljavaju i imaju potrebu naglasiti njegovu vrijednost je i dugogodišnji šef-dirigent Jazz orkestra HRT-a, bubnjar, skladatelj i aranžer Silvije Glojnarić. U njegovom jedinstvenom viđenju još ćemo jednom moći osjetiti svu snagu i iskrenost Arsenova skladateljskog jezika.

 

6.

Srijeda, 2. ožujka 2016. u 20 sati

Neumeister i Ellington / Strayhorn

Ed Neumeister, trombon, skladatelj, dirigent (SAD)

 

Jedan od najistaknutijih jazz glazbenika današnjice, trombonist, skladatelj, dirigent i pedagog Ed Neumeister, uz Jazz orkestar HRT-a praizvest će dvije suite posvećene Dukeu Ellingtonu i Billyu Strayhornu. Riječ je o skladbama koje predstavljaju suvremenu i osobnu reinterpretaciju elemenata iz djela Queen's Suite, The Far East Suite i Black, Brown and Beige. Uz to, predstavit će presjek svoje autorske djelatnosti, iz koje valja istaknuti obradu standarda A Nightingale Sang in Berkeley Square, koja mu je donijela nominaciju za Grammy 1991. 

 

7.

Srijeda, 6. travnja 2016. u 20 sati

Terell Stafford - The Cat

Terell Stafford, truba (SAD)

Andreas Marinello, dirigent

Njujorški trubač, skladatelj, pedagog i bandleader Terell Stafford uz Jazz orkestar HRT-a predstavit će se vlastitim skladbama, ali i sviračkim umijećem zbog kojeg su ga mnogi velikani jazza htjeli imati u svojim sastavima. Umjetnički je voditelj Jazz orkestra Philadelphia i redoviti predavač na Temple Universitiy, a svoje djelovanje bilježi i u sastavima kao što su Grammyjem ovjenčan orkestar Vanguard, Benny Golson Sextet, McCoy Tyner Sextet, Frank Wes Quintet, Clayton Brothers, Hamilton-Clayton Jazz Orchestra, Dizzy Gillespie All Stars, Carnegie Hall Jazz Band, Jon Faddis Jazz Orchestra...

 

8.

Subota, 16. travnja 2016. u 20 sati

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog

Jazz.hr / proljeće

Miroslav Vitouš, kontrabas (Češka / SAD)

Saša Nestorović, dirigent

 

Zahvaljujući suradnji Hrvatskog društva skladatelja i Jazz orkestra HRT-a, Orkestar već tradicionalno, u okviru festivala Jazz.hr / proljeće, nastupa s nekima od najvećih imena svjetske jazz scene. Među njima je legendarni češki kontrabasist, skladatelj i bandleader Miroslav Vitouš - jedan od najvažnijih europskih jazz glazbenika, koji je ostavio dubok trag na svjetskoj jazz mapi surađujući s velikanima kao što su Miles Davis, Herbie Hancock, Joe Henderson, Freddie Hubbard, Chick Corea, Wayne Shorter, Clark Terry, Joe Zawinul i drugi. Jedan je od osnivača utjecajne fusion grupe Weather Report, a njegovo virtuozno sviranje kontrabasa svrstava ga uz bok legendama tog instrumenta.  

 

9.

Srijeda, 4. svibnja 2016. u 20 sati

Tu fragancia: autorska večer Mirona Hausera

Miron Hauser, dirigent, trombon, skladatelj

Kvaliteta glazbenika Jazz orkestra HRT-a možda se najbolje ogleda u mini ciklusu koji se etablirao posljednjih godina, a koji jednom u sezoni predstavlja skladateljski i aranžerski opus jednog od članova Orkestra. Nakon Kadoića, Križića, Kovačevića, Žužića i Marinella, ove sezone svoj izričaj predstavlja trombonist Miron Hauser. Školovan na jazz sveučilištima u Grazu i Trstu, Hauser svoje nadahnuće najčešće pronalazi u latino idiomu,  pa nas stoga očekuju raskošne puhačke dionice i bogatstvo ritmova koje autor odlično stapa u svoj izričaj.

 

10.

Srijeda, 8. lipnja 2016. u 20 sati

Re-Write of Spring

Lars Møller, dirigent, skladatelj, saksofon (Danska)

Sezonu Jazz orkestra HRT-a zaključit će djelo Re-Write of Spring danskog skladatelja, aranžera, saksofonista i bandleadera Larsa Møllera, koji je, kao redoviti gost Orkestra, u posljednjih nekoliko sezona uvijek iznova podizao razinu muziciranja. Djelo je posveta Igoru Stravinskom i njegovu remek-djelu Posvećenje proljeća, a napisao ga je u spomen 100. godišnjice nastanka. Ukorijenjeno duboko u tradiciji američke i europske orkestralne prakse, djelo Re-Write of Spring Møllerov kreativni je glas u potrazi za vlastitim big band zvukom. Svojevrsni je to zaključak njegova višegodišnjeg rada u big band formatu.

 

Ulaznice po cijeni od 50 kuna osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU (osim za koncert u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog).
Izravni prijenos na HR3.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja