Jazz.hr/jesen

Jazz.hr/jesen
Datum objave:
08.10.2015.

Ovogodišnji, 25. po redu festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 21. do 24. listopada u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, predstavit će niz uglednih jazz glazbenika i sastava, kao što je bilo svih tih godina. Naime, na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su Ravi Coltrane, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer i Lee Konitz. Organizatori: Hrvatsko društvo skladatelja i KD Lisinski, ustraju na svojem konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

            Koncertom kojim će otvoriti festival poljska fusion grupa Walk Away obilježit će 30. godina djelovanja. Na tom, slavljeničkom koncertu uz Walk Away će nastupiti američki gitarist Dean Brown, suradnik slavnih glazbenika kao što su Marcus Miller, Eric Clapton, Billy Cobham, braća Brecker, Roberta Flack i Joe Zawinul.

            Američka pjevačica i skladateljica Sheila Jordan, iznimno cijenjena od publike, ali i kolega glazbenika, nastupit će u duu s kontrabasistom Cameronom Brownom. Njihova suradnja traje više od deset godina tijekom kojih su proputovali svijet i snimili dva cijenjena koncertna albuma: “I’ve Grown Accustomed to the Bass” i “Celebration”.
            Sa svojim kvartetom predstavit će se američki alt i sopran saksofonist, klarinetist, pjevač i skladatelj Gary Bartz koji je ušao u društvo elitnih jazzista svirajući s Artom Blakeyem,  Milesom Davisom, Charlesom Mingusom, Maxom Roachom i McCoyem Tynerom. Bartz gotovo pola stoljeća vodi vlastite sastave s kojima je zacrtao smjernice za glazbu budućih hip hop i acid jazz sastava. Ovim koncertom proslavit će se 20 godina emitiranja emisije Vrijeme je za jazz Hrvatske televizije koja redovito prati festival i emitira snimke koncerata održanih na njemu.
            Hrvatski gitarist Renato Rožić, koji godinama živi i djeluje u Njemačkoj, za ovaj je koncert utemeljio novi sekstet sastavljen od mlađih njemačkih glazbenika. S njima će predstaviti djela sa zadnjeg albuma “B&W” kroz koja u svoje skladbe pod etiketom “white” uvodi kompleksne klasične forme a pod “black” iznimno čvrst osjećaj za ritmiku poznatu iz jazz i funk glazbe.
            Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će Sheila Jordan 23. listopada u 17 sati u dvorani HDS-a održati glazbenu radionicu za pjevače i jazz glazbenike, a u isto vriijeme u istoj dvorani (manja soba) Cameron Brown za konrtabasiste. Tijekom trajanja festivala u predvorju Male dvorane Lisinski bit će postavljena izložba skulptura “Strune i strugotine” likovnog umjetnika Borisa Boduljaka. Otvorenje izložbe bit će prve večeri festivala, uz nazočnost autora.

Jazz.hr/jesen 2015 (21. - 24. 10. 2015.) - 25. obljetnica

Mala dvorana Lisinski, početak u 20 sati

 

srijeda, 21. 10. 2015.

30th Anniversary Walk Away, special guest Dean Brown 

Bernard Maseli - vibrafon / vibraphone

Zbigniew Jakubek - klavijature / keyboards

Adam Wendt - tenor saksofon / tenor saxophone

Tomasz Grabowy - bas gitara / electric bass

Krzysztof Zawadzki - bubnjevi / drums

Dean Brown - gitara / guitar

Ovaj koncert organiziran je uz pomoć Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu

 

 

četvrtak, 22. 10. 2015.

Sheila Jordan & Cameron Brown

Sheila Jordan - glas / vocal

Cameron Brown - kontrabas / double bass

 

 

petak, 23. 10. 2015.

Gary Bartz Quartet - Povodom 20 godina emisije Vrijeme je za jazz HTV-a

Gary Bartz - alt saksofon / alto saxophone

Barney McAll - glasovir / piano

James King - kontrabas / double bass

Greg Bandy - bubnjevi / drums

 

subota, 24. 10. 2015.

Renato Rožić Consort

Renato Rožić - gitara / guitar

Jan Von Klewitz - sopran i alt saksofon / soprano and alto saxophone

Leonhard Huhn - alt saksofon / alto sax

Christian Lorenzen - klavijature / keyboards

Roman Fuchss - bas gitara / electric bass

Sebastian Winne - bubnjevi / drums

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

21. do 24. 10. 2015., predvorje Male dvorane Lisinski

Izložba skulptura Strune i strugotine likovnog umjetnika Borisa Boduljaka

 

četvrtak, 23. 10. 2015. u 17. sati - dvorana HDS-a

Glazbena radionica Sheile Jordan / Cameron Brown

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja