Jazz Time Rijeka 2015

Jazz Time Rijeka 2015
Datum objave:
05.11.2015.

Ovogodišnji festival Jazz Time Rijeka održat će se 12. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nastupit će duet Blastula uz gostovanje Lele Kaplowitz i sastav Correspondances.

 

Monica Demuru: Blastula uz gostovanje Lele Kaplowitz
Monica Demuru – vokal // Cristiano Calcagnile - udaraljke // gost: Lela Kaplowitz – vokal

Blastula je višejezični zvučni pravac koji posebnu pažnju stavlja na odnos između pisanja i improvizacije, drame i čistoga zvuka. Blastula Scarnoduo je prekrasan, čist, neo-narativan i dramatičan performans. Blastulinu izvedbu kakraterizira dojmljivost, dijaloška snaga osobne i univerzalne dubine s ogromnim brojem kombinatorskih mogućnosti. U njoj, riječi su zvukovi izučeni iz priča predaka i budućih, još nenapisanih tekstova, a zvukovi su riječi koje dopiru do unutrašnjosti, a dosežu vanjske granice.

www: www.mulab.it

------------------------------------------------------------------------------------------


Correspondances

“Correspondances” nastaju tamo gdje se spajaju glazba i poezija. Stihovi svjetskih pjesnika poput Baudelairea, Borgesa, Hamingwaya, Joycea i Pascolia nalaze neočekivanu srodnost s glazbom pijaniste Francesca De Luise.

Pjesme se, kao što imenu priliči, ne čitaju već pjevaju, postaju tekstom specijalno iskrojenih melodija, što je slučaj tek u sporadičnim jazz opusima poput "Home" Steva Swallowa i "Leaves of Grass" Freda Herscha.

Poezije na originalnim jezicima oživljava topao i ekspresivan glas Albe Nacinovich, riječke pjevačice koja je s najvišim ocijenama i pohvalom diplomirala na Jazz studiju tršćanskog konzervatorija te dio studija pohađala i na Konzervatoriju u Portu u Portugalu. U više je navrata nagrađivana kao izvođač, kompozitor i aranžer u domeni jazz, zabavne, elektronske i filmske glazbe.

Ritam sekciju, koja s ukusom dozira silovitost i nježnost, čine maštoviti Simone Serafini na kontrabasu i Alessandro Mansutti na bubnjevima, koji spadaju među najrenomiranije i najtraženije glazbenike u regiji.

Glazbene okvire zadaje lirizam pijaniste Francesca De Luise koji je na Konzervatoriju u Trstu s najvišim ocijenama i pohvalom diplomirao i klasiku i jazz, te pod vodstvom profesora Stefana Bellona studirao kompoziciju. Bio je finalist na nekoliko međunarodnih natjecanja, dobitnik stipendije za studij na Sieni Jazz, usavršavao se s vodećim svjetskim jazz glazbenicima poput Johna Taylora, Danila Pereza, Johna Patituccia, Aarona Parksa, Kennya Wernera te surađivao između ostalih sa Jimom Sniderom, Giovanniem Falzonem, Giovanniem Maierom i Marcom Abramsom.

Alba Nacinovich - vokal
Francesco De Luisa - klavir
Simone Serafini - kontrabas
Alessandro Mansutti - bubnjevi

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja