Women in Jazz Festival Rijeka

Women in Jazz Festival Rijeka
Datum objave:
05.11.2015.

Tri dana žena u jazzu - Women in Jazz Festival Rijeka

Women in Jazz // 11.-13.11.2015 // Filodrammatica / HKD na Sušaku

U Rijeci će se od 11. do 13. studenog 2015. održati Women in Jazz festival u organizaciji Prostora Plus. Festival će donijeti nastupe pet jazz sastava impresivnih talijanskih jazzistica u veliku dvoranu Filodrammatice i HKD na Sušaku promovirajući izvrsnost ženskih glazbenica u ulozi liderica na području jazza.

Kao najava Women in Jazz festivala u ponedjeljak  9. studenog 2015. s početkom u 17 sati, održat će se razgovor na temu Žene u jazzu. Razgovor će tematizirati, osim samoga festivalskoga projekta, i pitanja edukacije i pozicioniranja glazbenica u jazzu, rodnih stereotipa, seksizama i u konačnici, politike u glazbi. U vremenu kada se o ženskim pravima razgovara na razini kvota, naše će nam sugovornice velikodušno dati uvid u svoje privatno i profesionalno iskustvo bavljenja jazz glazbom. Gošće, Cecilia Sanchietti, talijanska udaraljkašica i liderica Circle Time te, jedna je od organizatorica projekta Women in Jazz udruge Mulab iz Italije govorit će, među ostalim, o talijanskoj jazz sceni, dok će onu hrvatsku, komparativno analizirati Lela Kaplowitz, cijenjena hrvatska jazz vokalistica. Razgovor će moderirati Kristina Posilović, feministkinja i književnica.

Razgovor će se održati u ugodnoj atmosferi Book Caffea Dnevni boravak, koji je često okupljalište riječke jazz publike i stalan domaćin jazz večerima četvrtkom.

Poznate talijanske jazz umjetnice nastupit će sa svojim glazbenim skupinama i predstaviti aktualne projekte: osebujna interpretatorica Monica Demuru (vokal) s Christianom Calcagnileom u duetu Blastula, Milena Angelè (saksofon) i lirski projekt Resiliency u kojem se otiskuje s početaka svojih raznorodnih glazbenih utjecaja, Silvia Bolognesi (kontrabas) svirat će Dialogue u duetu s trubačem Angelom Olivieriem, Cecilia Sanchietti (udaraljke) predstavit će svojevrsnu filozofiju grupnog kružnog muziciranja sa Circle Time, a Federica Zammarchi (vokal) u Jazz Oddity jazz putovanje ranijim opusom Davida Bowiea.

Poseban dodatak nastupima Cecilie Sanchietti i Milene Angelè bit će interdisciplinarna suradnja glazbenica i plesačica suvremenog plesa na temu Improvizacija koji će nastati kao rezultat radionice u organizaciji Prostra Plus s edukatoricama Lelom Kaplowitz, Kate Foley i Ivanom Kalc, a Lela Kaplowitz pojavit će se i kao gošća Monice Demuru i Blastule na koncertu u HKD-u na Sušaku koji se odvija u suradnji s 24. međunarodnim riječkim festivalom jazz glazbe - JazzTime "Rijeka" 2015. Federici Zammarchi pridružit će se vokalistica Laura Taglialatela kao pobjednica WinJazz natjecanja održanog u Rimu u sklopu projekta Women in Jazz.

Women in Jazz – Žene u Jazzu međunarodni je projekt udruge Mulab iz Rima kojeg financijski podržava MIBACT Ministarstvo kulture Italije s ciljem promocije, razvoja i mobilnosti jazz glazbenica u Europi. Projekt teži potaknuti i promovirati vodstvo žena u, još uvijek, prema muškarcima orijentiranom sektoru kakav je jazz u Italiji i ostatku svijeta. Projekt Women in Jazz želi doprinijeti poboljšanju mogućnosti i kreativne razmjene za jazz glazbenice u drugim zemljama EU pa će se, tijekom studenog i prosinca 2015 godine, održati turneja talijanskih jazzistica u Rimu (It), Rijeci (Hr), Londonu (UK) i Katowicama (Poljska) u suradnji s partnerima iz dotičnih zemalja: Prostor Plus, Collage Arts i Arteria Fundacja.

Raspored događanja:

Ponedjeljak, 9. studeni 2015, Book Caffe Dnevni boravak
Razgovor: Žene u Jazzu

sugovornice: Cecilia Sanchietti – jazz glazbenica // Lela Kaplowitz – jazz glazbenica
moderatorica: Kristina Posilović – feministkinja i književnica

 

Srijeda 11.studeni 2015., Filodrammatica

20:30 Silvia Bolognesi: Dialogue
Silvia Bolognesi – kontrabas // Angelo Olivieri – truba

21:30 Cecilia Sanchietti: Circle Time  u suradnji s plesačima Prostora Plus
Cecilia Sanchietti – perkusije // David Boato – truba & krilnica // Davide Grottelli – sax tenor i sopran // Gaia Possenti – klavir // Stefano Napoli – kontrabas

 

Četvrtak 12. studeni 2015., HKD na Sušaku
u suradnji s festivalom Jazz Time Rijeka

20:00 Monica Demuru: Blastula uz gostovanje Lele Kaplowitz
Monica Demuru – vokal //
Cristiano Calcagnile - udaraljke // gost: Lela Kaplowitz – vokal

 

Petak, 13. studeni 2015, Filodrammatica

20:30 Milena Angelè: Resiliency u suradnji s plesačima Prostora Plus
Milena Angelè – saksofon //
Edoardo Ravaglia – klavir // Riccardo Gola – bas // Fabio Sasso- udaraljke

21:30 Federica Zammarchi: Jazz Oddity
Federica Zammarchi – vokal //
Enrico Zanisi – klavir // Marco Siniscalco – bas // Emanuele Smimmo – udaraljke // gost: pobjednica WinJazz natjecanja Laura Taglialatela – vokal

Projekt Women in Jazz je realizirao Mulab (It) u partnerstvu s Prostorom Plus (Hr), Collage Arts (VB) te Fundacja ARTeria (Po) pod pokroviteljstvom Talijanskog ministarstva kulture MiBACT.
Festival Women in Jazz u Rijeci ostvaren je u suradnji s 24. međunarodnim riječkim festivalom jazz glazbe - JazzTime "Rijeka" 2015. uz podršku Ministarstva kulture RH. Festival Women in Jazz dio je programa za razvoj publike Spaces kojeg podržava Grad Rijeka i u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov u suradnji s MMSU i Gradom Rijekom.

Rad udruge Prostor Plus podržava Zaklada Kultura nova, a prostorima Filodrammatice upravlja SU Molekula.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja