Lana Janjanin, Dina Rizvić i Šimun Matišić oduševili uz Jazz orkestar HRT-a

Lana Janjanin, Dina Rizvić i Šimun Matišić oduševili uz Jazz orkestar HRT-a
Datum objave:
03.12.2015.

Na svojemu četvrtom koncertu u srijedu, 2. prosinca, u Dvorani Gorgona u MSU, Jazz orkestar HRT-a ugostio je troje mladih glazbenika, koji se sve više afirmiraju ne samo na našoj nego i na inozemnoj jazz sceni: Lanu Janjanin, Dinu Rizvić i Šimuna Matišića. Školovani u inozemstvu - Lana Janjanin na Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču, Dina Rizvić na Berklee College of Music u Bostonu - te u Zagrebu na Muzičkoj akademiji gdje studira Šimun Matišić, mladi glazbenici predstavili su se kao potpune i svestrane umjetničke osobnosti. Autorske i izvođačke talente koje su već iskazali na brojnim pozornicama, neki i uz vlastite sastave, sada su udružili s Jazz orkestrom HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella, priredivši jedinstvenu koncertnu večer autorskih skladbi i obrada.

Nakon izvedbe skladbe Boom Boom Boba Brookmeyera, Jazz orkestru HRT-a i Andreasu Marinellu pridružio se Šimun Matišić kao solist na vibrafonu, predstavivši djelo koje je napisao upravo za ovu prigodu - Suitu za big band i solo vibrafon, sa stavcima Koral, Valcer i Pastorala. Njime je pokazao i snažan utjecaj klasične glazbe i velikana poput J. S. Bacha, W. A. Mozarta, R. Schumanna, te zvukova prirode.

 

Šimun Matišić bio je gost, kao solist na vibrafonu, i u izvedbi skladbe What a Thing autorice i vokalistice Lane Janjanin, čiji smo vokal mogli čuti i u, također autorskim, skladbama Illusion te Capitalism, te u I'm a Fool to Want You koju je proslavio Frank Sinatra. Razne utjecaje kojima se nadahnjuje, Lana Janjanin pokazala je i u instrumentalu Balkan Blood u kojoj je preuzela dionicu klavira, dok je kao gost, harmoniku svirao Martin Lubenov.

 

Dina Rizvić se također predstavila kao aranžerka i vokalistica u skladbama Colea Portera Night and Day i Đorđa Balaševića Odlazi cirkus, te kao autorica, vokalistica i klaviristica u Slutnji i Za tebe.

 

Svojevrsno iznenađenje večeri bila je pjesma Ordinary People Johna Legenda koju su zajedno, samo uz pratnju klavira, otpjevale Dina Rizvić i Lana Janjanin.

 

Sve troje umjetnika za kraj se udružilo s članovima Jazz orkestra HRT-a, izvevši Look & See koja se nalazi na albumu Well Paid Girl Jazz orkestra HRT-a, Valerije Nikolovske i Viktora Lipića.
 


Glazba HRT-a

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja