Proljetni jazz u Fažani

Proljetni jazz u Fažani
Datum objave:
28.02.2016.

Proljetni jazz u Fažani

Laureat međunarodnih jazz festivala, istaknuti umjetnik Republike Baškortostan / Baškirije Oleg Kireyev (saksofon) i Pulski Jazz Band

Leon Brenko - klavijature

Nenad Mirt - kontrabas

Alex Brajković (bubnjevi)

 

03.03. s početkom u 18:00 sati MMC Fažana i udruga "Kulturna Inicijativa" Vas pozivaju na večer ispunjenu zvucima proljetnih jazz nota. Najljepše godišnje doba na pozornicu  MMC-a donijet će ruski virtuoz Oleg Kireyev u pratnji Jazz banda iz Pule.  

Na koncertu će publika imati priliku uživati u čaroliji swinga i prepoznatljivih kompozicija koje su nekada izvodili plesni orkestri iz crno-bijelih filmova, sredinom XX. stoljeća. Biti će tu očaravajućih improvizacija uz romantiku brazilskog  jazza i bossa-nove, kao i glazbe legendarnih jazz autora i izvođača kao što su George Gershwin, Duke Ellington, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Antonio Jobim, John Coltrane i mnogi drugi.

Oleg Kireyev

Kireyev živi i djeluje na relaciji Europa – New York. Njegova diskografija obuhvaća petnaestak albuma različitih žanrova jazz glazbe. Rođen je u Baškiriji (Ural, Rusija). Glazbenu karijeru je započeo jazz glazbom s elementima baškirske narodne glazbe na prijelazu 80-tih i 90-tih godina, pohađao je jazz školu radeći nekoliko godina u Poljskoj, a domovinu jazza – Ameriku – osvojio je etno-jazz projektom „Feng Shui Jazz kazališta“. Za taj projekt je također dobio prvu nominaciju Grammy 2008!

Kao i mnogi veliki jazz glazbenici, Oleg se ne boji eksperimentirati u klasičnom jazzu s malim sastavom, paralelno razvijajući projekte u području etno jazz glazbe, world music, smooth jazz-u što mu dopušta da ostane zamijećen kod vrlo raznolike publike.

"Nevjerojatno čvrst, pun entuzijazma, stiliziran i visokokvalitetan" ,  kažu za zvuk njegovog saksofona Amerikanci. "Energija – kolekcionarska, fleksibilnost – nevjerojatna. Obrazovanost – širokog spektra", kažu Rusi.

Leon Brenko

Jedan od najboljih hrvatskih pijanista rođen je u Rijeci. Surađivao je s mnogim pop zvijezdama te je vrlo aktivan u jazz glazbi.

Nastupao je sa svjetski poznatim izvođačima među kojima se izdvajaju Eddie Hendersonom, Dennis Rowland (Count Basie Orchestra), Sharon Clark i mnogi drugi.

Oleg za Leona kaže „ Leon je klavijaturist s naglašenim senzibilitetom koji svakoj izvedbi dodaje poseban zvuk. Naša izvedba može biti vrlo različita od jednog koncerta do drugog, jer se lako razumijemo i volimo istu glazbu, te je svaki nastup iznenađenje ne samo za nas već i za publiku. Njegova pratnja i solo nabijeni su pozitivnom energijom a stil sviranja je vrlo američki“.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja